Mansikkaa 🍓 poimitaan kiivaasti, nyt kannattaa pakastaa ❄️ luomumansikkaa sillä kausi voi olla lyhyt!

Keskylän tilalla Paraisilla Mansikkaa poimitaan nyt kiivaasti ennätyksellisen aikaisessa vaiheessa. Harvoin luomumansikkaa avomaalta saa suuria määriä ennen juhannusta mutta tänä vuonna asia on toisin.

”Mansikoita on yleensä saanut poimittua pieniä määriä ennen juhannusta ja suurempi määrä mansikkaa on kypsynyt vasta juhannuksen jälkeen. Nyt näyttää kuitenkin siltä että herkullista luomumansikkaa on tullut suuri määrä jo ennen juhannusta.” Kertoo tilan isäntä Jari Koskinen

Nyt onkin mainio aika laittaa luomumansikkaa pakkaseen talven varalle ja syödä vaikka sellaisenaankin.

🍓Vilkaise tästä mansikkahinnastoa

Keskylän tilalla viljellään luomumansikkaa,  pääasiassa Bountya ja Lumotarta kaudella 2018.

Lumotar on aikainen, makea ja erittäin aromikas Marja joka kestää hyvin niin kaupan hyllyllä kuin kotona jääkaapissakin. Mansikka kannattaa toki syödä mahdollisimman pian hankkimisen jälkeen mutta joskus tilanne edellyttää säilytystä. Tällöin on hyvä valita mansikka joka kestää säilytyksen tuoreena.

Hyvää mansikkaa tuoreena etsivälle Lumotar on erinomainen valinta.
Hyvää mansikkaa tuoreena etsivälle Lumotar on erinomainen valinta.

Lisää tietoa Lumottaresta tästä linkistä.

Bounty on perinteisesti tilan valikoimaan kuuluva mansikkalajike joka on saanut asiakkaiden suut hymyyn vuodesta toiseen. Bounty aromi on erittäin mukaansatempaava ja monet haluavatkin juuri Bountya kun mansikkaa pakkaseen laittavat.

Oli lajike mikä tahansa on mansikkaa hyvä hieman viilentää ennen nauttimista.

”Hieman viileänä mansikan aromi tulee paremmin esille kun suoraan pellosta lämpimänä nautittuna” kertoo Jari Koskinen

Luomumansikkaa Turkuun, Helsinkiin, Espooseen ja Turun lähikuntiin – Pääkaupungissa arvostetaan hyvää mansikkaa ja palvelua.

Vaikka Keskylän tila sijaitseekin Turun saaristossa, Paraisilla, toimitetaan mansikoita satokauden aikana päivittäin pääkaupunkiseudulle.

”Helsingin ja Espoon asiakkailla on ollut alusta asti suuri merkitys tilallemme. Vaikka alkuaikoina toimitus bussikuljetuksena on ollut meidän puoleltamme lähinnä halua palvella asiakkkaita hyvin, on tästä kehittynyt vähitellen kätevä ja nopea toimintamalli jolla saamme aamuntuoreen mansikan puoleen päivään mennessä perille Helsinkiin.” Mainitsee Jari Koskinen

 

Mansikka Turku – Luomumansikkaa tuoreena tilalta!

Olemme havainneet sanaparien mansikka turku ja luomumansikka turku olevan eräitä suosituimmista hakusanoista asiakkaidemme keskuudessa. Helpoittaaksemme turkulaisten mansikanjanoisten herkuttelijoiden etsimisen tuskaa olemme luoneet tämän sivun, erityisesti turkulaisille vastuullisesti mansikkaa nauttiville ihmisille.

Mansikka Turku - Kuvassa turun saaristossa kasvanutta mansikkaa.
Turun saaristossa kasvanut mansikka turkulaisen kuluttajan ruokapöydässä on todellista lähiruokaa. Tuoreena ja aromikkaana suoraan tilalta.

Uskomme että hakulausetta mansikka turku käytettäessä ollaan erityisesti kiinnostuneita siitä mistä mansikkaa turussa saa ostaa, mitä turkulainen mansikka maksaa ja miten mansikkaa turussa ja lähikunnissa tuotetaan. Tähän kaikkeen ja moneen muuhun asiaan pyrimme tuomaan vastauksen tällä sivulla.

Me Keskylän tilalla kasvatamme aitoa luomumansikkaa Turun saaristossa, luonnonkauniilla etelärinteillä. Toimitamme mansikkaa Turun alueelle kotiinkuljetuksena ja palvelemme tilamyymälässämme aamuvarhaisesta alkuiltaan.

Allaolevilla linkeillä pääset pikaisesti sinua mahdollisesti kiinnostaviin aiheisiin.

🍓 Mansikan hinta – Mansikkahinnasto vuodelle 2018

🍓 Mansikan tilaus – Näin tilaat mansikkasi helposti

🍓 Luomumansikka on makuelämys – Mikä saa meidät viljelemään mansikkaa

Puolen litran mansikkarasia pikkuherkutteluun

Välillä kesän kiireiden keskellä tai loman rentouden lisäämiseksi kaipaa pientä rasiallista mansikkaa, auringon lämpöä kauniissa punaisessa paketissa. Mielestämme vastauksen tähän mansikankaipuuseen tuo puolen litran rasia laadukasta, rakkaudella tuotettua ja tarkalla silmällä valittua luomumansikkaa.

Mansikka Turku - Puolen litran rasia luomumansikkaa pieneen kesänjanoon
Puolen litran mansikkarasia on mainio pakkauskoko pikkuherkutteluun Turussa

Kasvattamaamme luomumansikkaa pikkurasiassa Turussa toimittavat teille seuraavat kauppaliikkeet ja erikoismyymälät.

Stockmann herkku, Turku

Ruohonjuuri Turku

K-Citymarket Kupittaa

K-Citymarket Skanssi

5 kilon mansikkalaatikko tai enemmän

Välillä käy niin että pakastin tyhjenee, lastenlapset syövät viimeiset mansikat puuron päällä tai tehosekoitin hurauttaa rasiallisen mansikkaa viileäksi smoothieksi. Tavalla tai toisella mansikat kuitenkin loppuvat ennemmin tai myöhemmin ja koska pakastin pitää siitä että sitä käytetään tarvitaan sinne jotain säilytettävää. Kokemuksemme mukaan mansikkaa voi ja kannattaa pakastaa myös talven varalle.

Uskomme että viiden kilon mansikkalaatikollinen riittää yhden keskivertoihmisen talven mansikkatarpeen täyttämiseen. Olemme koonneet mansikasta erilaisia lajitteita hieman käyttötarkoituksen mukaan-  mehumarjasta kannattomaan priimaan. Erilaisiin mansikkalaatuihin ja mansikan hintaan voit tutustua oheisista linkeistä.

Luomumansikka Turku - Luomumansikkaa saa Turun alueella myös viiden kilon laatikoissa.
Luomumansikka 5kg laatikossa on pakkauskoko suurempaan mansikkanälkän.

Luomumansikan kotiinkuljetus Turun alueella

Mielestämme on hassua vaatimalla vaatia ihmistä ajamaan mansikkalaatikon takia useita kilometrejä jos muuta asiaa tilallemme ei ole. Tämä on innoittanut meidät kehittämään kotiinkuljetuksen viiden kilon laatikoille ja sitä suuremmille erille Turun alueella ja lähikunnissa.

Kustannnusten kattamiseksi veloitamme mansikkalaatikoiden kotiinkuljetuksesta korvauksen, alkaen kymmenen euroa. Tällä tavalla pystymme toimittamaan aamuntuoreen mansikan kotiovelle ja tarvittaessa keittiön pöydälle asti kannettuna.

Uskomme että hyvin palveltuna pidät mansikastamme vieläkin enemmän.

Mansikka Turku – Näin mansikan tilaus onnistuu!

Haluamme tehdä hyvän mansikan nauttimisesta mahdollisimman helppoa.

Seuraavilla yksinkertaisilla askelilla mansikan makuun pääsee herkullisen helposti;

  1. Soita 040 588 8185 ja varaa oma mansikkamääräsi. Litra, laatikollinen tai useampi. Voit myös lähettää tilauksesi sähköpostilla osoitteeseen mansikkakoskinen@gmail.com
  2. Puhelun aikana vahvistamme varauksesi ja kirjoitamme asian tilauskirjaamme. Sähköpostilla asioidessasi saat vahvistuksen varauksestasi.
  3. Ole kotona sovittuna aikana tai nouda tilaus tilaltamme. Maksaa voit käteisellä, kortilla tai sovittaessa laskulla.
  4. Nauti, pakasta tai tee mansikkakakku.

Mansikka on yllättävän kiva juttu kun sen saa luomuna, läheltä ja huolellisesti perille toimitettuna.

Viljelemme mansikkaa koska itse rakastamme mansikkaa.

Kohtaamme välillä kysymyksen ”miksi juuri mansikka” tai ”mikä saa teidät vuodesta toiseen luomumansikkaa viljelemään?”

Tilamme tarinaa luomumansikan osalta löydät sivun ”luomumansikka” alusta.

Paraisten päivät – Mehua, hilloa ja tuoretta Mansikkaa 🍓

Paraisten päivät (8.6.2018 – 9.6.2018) avaa kesän mökkikautta Paraisilla, kävelykadulla järjestettävän markkinatapahtuman muodossa. Paraisten päivillä on monenlaista ohjelmaa niin lapsille kuin aikuisillekin sekä tietysti herkullisia paikallisia tuotteita tuottajien itsensä myyminä.

Jari Koskinen esittelemässä mehuja ja hilloja "Saaristo open"-tapahtumassa Paraisilla. Paraisten päivät seuraavat perässä seuraavana viikonloppuna.
Jari Koskinen esittelemässä mehuja ja hilloja ”Saaristo open”-tapahtumassa Paraisilla. Paraisten päivät seuraavat perässä seuraavana viikonloppuna. Kuva: Margot Wikström

Keskylän tila osallistuu Paraisten päiville tuoden mehut, hillot ja tuoreet mansikat kävijöiden tutustuttaviksi ja kotiin vietäväksi.

Tilan kojusta löydät tuoretta mansikkaa, mansikkakauden 2018 ensimmäisiä punaposkia kauniisti rasiaan pakattuna. Keskylän tilan mansikoista, ja vadelmista tehtyä luomuhilloa sekä vadelmista, mansikoista ja ruusukvittenistä tehtyjä mehuja.

Mehuja ja hilloja on maistettavana ja mahdollisesti jokin mansikkarasiakin aukeaa maistiaisiksi tapahtuman edetessä.

Tervetuloa tutustumaan, vaihtamaan kuulumisia ja ostamaan paikallista aitoa luomua ruokapöytään tai mökkimatkalle.

Mansikkakausi 2018 – Aito luomumansikka kruunaa kesän ja tuo mieleen muistot lapsuudesta.

Mansikkakausi 2018 on alkanut Keskylän tilalla lämpimästi. Olemme nauttineet lähes sateettomasta ja lämpimästä keväästä ja mansikkamme ovat paistatellet auringossa luomupeltojen ravinteista nauttien.

Mansikkakausi 2018 on alkanut Keskylän tilalla lämpimästi.
Mansikkakausi 2018 on alkanut Keskylän tilalla lämpimästi. Kuvassa ensimmäisiä luomumansikoita poimii tilan isäntä Jari Koskinen.

Katsaus mansikkakauteen 2.6.2018

Olemme jokin aika sitten poimineet ensimmäiset mansikat kausihuoneista ja toimittaneet ne herkullisina kuluttajien ruokapöytiin.  Huoneessa kasvaneet mansikat ovat kohtalaisen kokoisia ja kauniita mutta odotamme innolla avomaan ensimmäisiä punaposkia, niissä maku on hitaamman ja lähempänä maata tapahtuvan kasvun vuoksi vieläkin ihanampi.

Mansikkakausi 2018 alkaa avomaalla täydellä teholla noin parin viikon kuluttua.
Mansikkakausi 2018 alkaa avomaalla täydellä teholla noin parin viikon kuluttua.

Mansikkakausi – tilannepäivitys 7.6.2018

Aurinkoiset säät ovat innostaneet mansikat kovaan kasvuun ja raakileita, kohtalaisen kokoisia on jo runsaasti.

Mansikka kauden 2018 ensimmäisiä raakileita avomaalla
Aurinkoinen sää ja huolellinen kastelu ovat innostaneet mansikat tekemään kunnolla raakileita.

Viime päivien pilviset säät ovat antaneet mansikalle aikaa kerätä raakileisiin rauhassa makea ja kokoa ennen kuin pinta rupeaa punoittamaan.

Talvituhoja ei uusissa mansikkakkasvustoissa juuri näy joten  paikkaistutuksille ei ole suuremmin tarvetta.

Mansikoita on helteiden aikana kasteltu ja sadetettu runsaasti ja nyt kun maa on saatu sopivan kosteaksi on suoritettu mansikan perkaustöitä. Luomutuotannossa perkaaminen on tärkeässä roolissa koska rikkakasvien torjunta myrkyillä ei tule kysymykseen.

Kuvassa mansikka kasvustoa vuonna 2018. Mansikat pelataan hyvissä ajoin ennen satokauden alkua.
Luomutuotannossa mansikan perkaaminen on tärkeässä roolissa koska rikkakasveja ei torjuta myrkyillä.

Kaiken kaikkiaan mansikkakausi avomaalla näyttää etenevän tällä hetkellä hienosti ja mansikoita saadaan tämänhetkisen arvion mukaan edelleen hieman ennen juhannusta.

Mansikkakauden kuulumiset 9.6.2018

Pari pilvistä päivää on antanut luomumansikalle hyvin aikaa kerätä aromia ja kokoa ennen punerruksen alkamista.

Pelloillamme on kitketty rikkaruohoja mansikkapuskien juurelta ja kasteltu ahkerasti pilvisestä säästä huolimatta.

Mansikkakauden ensimmäiset luomumansikat avomaalla kypsyvät tämänhetkisen arvion mukaan noin parin viikon sisällä. Mikäli helteet jatkuvat kovina eikä puolipilvistä päivää suuremmin tule, on vuoden 2018 mansikkakausi todennäköisesti ohi hyvinkin nopeasti.

 

 

Mansikan satokausi 2018 – Mansikka-aika 2018

Mansikan satokausi 2018 – Millainen mansikka-aika kesällä 2018 tullaan kokemaan?

 

Päivitys 24.6.2018

Mansikan satokausi keskylän tilalla on tälä hetkellä parhaimmillaan. Mansikkaa kypsyy viikolla 25.6. – 1.7. hyvää vauhtia ja nyt onkin mainio aika pakastaa ja nauttia mansikasta tuoreena.

Tässä pari linkkiä mahdollisesti kiinnostaviin aiheisiin tilallamme:

🍓 Mansikan hinta – Mansikkahinnasto vuodelle 2018

🍓 Mansikan tilaus – Näin tilaat mansikkasi helposti

🍓 Luomumansikka on makuelämys – Mikä saa meidät viljelemään mansikkaa

Ensimmäiset avomaan mansikankukat ovat auenneet Keskylän tilalla kuluneen viikon aikana. Tämän innoittamana teemme pienen katsauksen tulevaan mansikka-aikaan – katsomme millainen mansikan satokausi 2018 tulee mielestämme olemaan – näin blogikirjoituksen muodossa.

Mansikan satokausi 2018 alkaa neljä - viisi viikkoa ensimmäisten mansikankukkien auettua. Mansikka-aika eli mansikan pääsatokausi kestää yleensä noin nelisen viikkoa.
Keskylän tilan ensimmäisiä mansikankukkia vuonna 2018

Milloin mansikan satokausi alkaa?

Mansikat kypsyvät yleensä neljä-viisi viikkoa ensimmäisten kukkasten ilmestymisen jälkeen. Näinollen mansikan satokausi alkaa juhannuksen tienoilla mikäli säät suosivat. Satokauden alku vaihtelee vuosittain luonnollisesti muutaman viikon suuntaan tai toiseen,

Kauanko mansikan pääsato kestää?

Mansikan pääsato kestää keleistä riippuen kahdesta neljään viikkoa. Kova helle ja poutasää mansikoiden kypsyessä lyhentävät satokautta koska mansikat kypsyvät kaikki kertarysäyksellä. Toisaalta myös kovat sateet ja kosteus ovat tehokkaita sadonpilaajia. Kosteus homehduttaa jo kypsyneet mansikat.

Koska mansikat ovat kalleimmillaan?

Suomen mansikkakaudella kalleimmista mansikoista pääsee yleensä nauttimaan heti kauden alkaessa. Alkukauden mansikat myydään perinsteisesti pienissä rasioissa suuremmalla kilohinnalla. Pakastukseen ja söilöntään on hyvä hankkia mansikat avomaan satokauden aikana. Kasvihuonemansikat ovat usein hieman miedompiaromisia kuin avomaan kasvatit.

Keskylän tilalla mansikan hinta pysyy samana koko avomaan satokauden ajan.

Millainen mansikkasato on odotettavissa kesällä 2018?

Talvi 2017-2018 on ollut leuto ja kohtalaisen luminen. Tämä on pelastanut suurimmaksi osaksi mansikat talven aiheuttamilta pakkasvaurioilta. Verrattuna vuoteen 2017 on tilallamme huomattavasti vähemmän talven vaurioittamia mansikkapuskia.

Olemme myös viimevuonna istuttaneet suuren määrän uutta mansikkaa joka rupeaa olemaan tällä kaudella satoikäistä.

Odotamme näinollen kesälle 2018 hyvää ja aromikasta mansikkasatoa.

 

 

Luomutaimien saatavuus – Mistä mansikan luomutaimia?

Mansikan luomutaimien saatavuus on hyvä

Me Keskylän tilalla panostamme siihen että tuottamiamme mansikan luomutaimia on hyvin ja nopeasti saatavana silloin kun viljelijä niitä pellolleen haluaa.

Syksyllä teemme valmiiksi reilun määrän paakkutaimia kaikista lajikkeistamme jotta hyvin talvehtineita mansikan taimia on saatavana heti maiden ollessa istutuskunnossa ja mansikkapenkkien valmiina. Talven yli nukkuneita taimia myymme mansikan kevätistutukseen kunnes keväällä tehdyt taimet ovat hyvän kokoisia ja juuripaakut taimien ympärillä sopivan jämäköitä itutusta ajatellen.

Mansikan luomutaimien käyttäminen on helppoa

Toimitamme mansikan luomutaimet tilausten mukaan. Toivomme toki varauksen viljelijältä hyvissä ajoin mutta käytännössä pystymme toimittamaan kesän aikana taimia niin että taimet lähtevät tilausta seuraavana päivänä tilaltamme rahtikuljetuksessa mihin päin Suomea tahansa.

Mansikan luomutaimien käyttäminen tilalla on helppoa. Taimitilauksen saavuttua taimet viedään pellolle valmiiksi vedettyjen mansikkapenkkien viereen ja istutetaan paikalleen. Paakkutaimessa on senverran vararavintoa mukana että mansikka pärjää penkissä kunnes juuret yltävät imemään kasvin tarvitseman ravinnon maaperästä.

Toimitamme mansikan taimet pahvisissa kuljetuslaatikoissa jolloin tilalle ei jää turhaa styrox- tai muoviroskaa. Toimittamamme mansikan taimet ovat laatikoihin tiiviisti pakattu mutta paakut ovat jo valmiiksi irti joten pellolla säästetään myös paakkujen kennosta irroittamisen vaiva.

Mansikan luomutaimissa ei ole tuholaisia

Tuotamme mansikan taimet puhtaasti ja mahdollisimman hyvin tuholaisilta suojaten.

Mansikantaimet istutamme puhtaaseen, uuteen ja luomulannoitettuun kasvuturpeeseen kennoihin jotka ovat läpikäyneet desinfioinnin puhtauden varmistamiseksi.

Rönsyt taimiin otamme puhdistetuissa kasvihuoneissa kasvavista kantataimista joiden lähtömateriaali tulee Lukelta ja jonka jatkokasvatuksen Kinnalan taimisto on hoitanut.

Käytännössä tuotamme taimet niin puhtaasti kuin luomusäännösten mukaan on mahdollista toimia. Tuholaisia vastaan emme tietystikään käytä mitään myrkkyä mutta esimerkiksi petopunkkeja levitämme taimien päälle säännöllisesti jotta taimiin mahdollisesti eksyneet pikkuötökät tulevat hävitetyiksi.

Luomutaimien käyttäminen on edellytys luomumansikan tuotannon lisääntymiselle

Kun viljelijä haluaa tuottaa luomumansikkaa on yleensä lähtökohta se että viljelijä on kiinnostunut tuottamaan mansikan mahdollisimman luonnonmukaisin menetelmin huomioiden kuitenkin jossain määrin tuotannon tehokkuuden.

Jotta luomutaimimarkkinat saadaan Suomessa kunnolla pyörimään ja alalle saadaan luotua hyviä käytäntöjä ja liikkuvuutta materiaaliin tulee luomumansikan tuotannossa käyttää luomutaimia aina kun se vain on mitenkään mahdollista. Ja meidän mielestämme se lähes kaikissa tapauksissa on.

Luomutaimien käyttäminen on helppoa ja nopeaa

Välillä väitetään että luomutaimien käyttäminen mansikan viljelyssä olisi jotenkin hankalaa tai hidasta.

Käsityksemme kuitenkin on että luomutaimien istuttaminen onnistuu siinä missä tavanomaisesti tuotetun taimenkin. Emme ole ainakaan omissa kokeiluissamme huomanneet erityistä hankaluutta luomutaimien istuttamisessa tai käytössä. Tuottamamme luomutaimet myös lähtevät hyvin kasvuun ja tuottavat kunnollisen sadon kunhan kasvuolosuhteet ovat kunnossa.

Mansikan luomutaimia on saatavana silloin kun haluat

Me Keskylän tilalla panostamme siihen että mansikan luomutaimien saatavuus on niin hyvä että  luomutaimia on hyvin ja nopeasti saatavana juuri silloin kun haluat.

Teinitaimien käyttäminen on vaikeampaa kuin aidon luomun

On olemassa myös vaihtoehto luomutaimien käyttämiselle – Teinitaimien käyttäminen. Siitä enemmän toisessa artikkelissamme.

Miksi luomumansikka maksaa enemmän?

Välillä kuulee pohdintaa siitä miksi luomumansikka maksaa enemmän kuin tavanomaisesti viljelty mansikka. Mikä luomumansikasta tekee niin erikoista ja hyvää että korkeampi hinta on oikeutettu.

Alla muutamia syitä luomumansikan korkeampaan hintaan.

 

Luomumansikka kasvaa hitaammin

Luomumansikka kasvaa vähitellen, auringon lämmittäessä ja maan antaessa pikkuhiljaa mansikalle sen tarvitsemia ravinteita ja hivenaineita. Hidas kasvu takaa luomumansikalle sen että mansikka ehtii muodostamaan itseensä makua ilman että suuri vesimäärä laimentaa makua liikaa.

Luomumansikkaa tulee vähemmän

Koska luomumansikkaa ei lannoiteta väkilannoitteilla eikä esimerkiksi hometta ja muita kasvin vihollisia torjuta kemiallisin keinoin, jää luomumansikan sato luonnollisesti pienemmäksi koska poimittavaa, hyvälaatuista ja myytävää marjaa on vähemmän.

Vaikka mansikkamäärä on pienempi, vaatii pelto kuitenkin vähintään saman ja monessa mielessä myös suuremman hoitotyön kuin tavanomainen viljely.

Luomumansikan lannoittaminen on kalliimpaa

Mansikan lannoituksessa käytetään yleensä nestelannoitusta. Nestelannoite annetaan kasteluveden mukana kasveille jolloin lannoite menee yksinkertaisesti ja vaivattomasti oikeaan paikkaan.

Nestelannoitusta voi käyttää myös luomumansikalla mutta luomuhyväksyttyjen ja luonnosta peräisin olevien nestelannoitteiden hinta on moninkertainen tavanomaisessa viljelyssä käytettäviin keinolannoitteisiin verrattuna.

Luomumansikkaa lannoitetaan yleensä maan perustamisvaiheessa esimerkiksi karjanlannalla sekä muilla hitaasti liukenevilla ja tätäkautta pitkävaikutteisilla luomulannoitteilla.

Luomumansikassa on käsityötä

Koska luomumansikalla ei käytetä kasvimyrkkyjä tai tuholaistorjunta-aineita on mansikkamaan perkaamisessa suurempi vaiva kuin tavanomaisessa viljelyssä. Myös tuholaisia vastaan taisteleminen on hitaampaa ja vaatii enemmän käsityötä esimerkiksi petopunkkien levittämisen muodossa verrattuna tavanomaiseen viljelyyn.

Koska luomumansikkaa tulee puskasta vähemmän, on mansikanpoiminnassa enemmän työtä marjakiloa kohden tavanomaiseen viljelyyn verrattuna.

Koska poimintakustannusten vaikutus mansikan hintaan on kohtalaisen suuri, luomumansikka maksaa lisääntyneen poimintatyömäärän vuoksi enemmän.

Mansikan taimet maksavat enemmän

Luomumansikan taimituotantoa koskevat samat määräykset ja säännöt kuin luomumansikan viljelyäkin.

Myrkkyjen käyttämättömyys ja edullisempien väkilannoitteiden puute mansikan luomutaimien tuotannossa nostaa taimen kustannusta ja myös luomutaimen hintaa.

Luomutaimien tuotantomäärät ovat pienemmän kysynnän vuoksi tavanomaisia taimia pienemmät jolloin yksikkökustannus muodostuu suuremmaksi.

Luomumansikassa on enemmän työtä

Kaikkien edellä kuvattujen vaiheiden vuoksi luomumansikan viljely kiloa kohden tuottaa enemmän työtä kuin tavanomaisen mansikan viljely.

Keskylän tilan mansikka pakataan erikseen

Keskylän tilalla mansikka pakataan poiminnan jälkeen erikseen samalla lajitellen pellolta tullut materiaali eri jakeisiin käyttötarkoituksen mukaan.

Ykkösluokan marjaksi pääsevät kauneimmat ja parhaimmat mansikat. Sellaiset joissa ei ole pintavikoja ja joiden koko ja muoto ovat kohdallaan.

Pienemmät hyvät marjat lajitellaan taas pikkumarjaksi joka on oivallista suoraan pakkaseen laitettavaksi. Pienessä marjassa aromi on usein paras.

Tästä huonommat mutta kuitenkin myyntikuntoiset mansikat pääsevät mehumarjaksi ja sosemarjaksi. Nämä lajitteet soveltuvat mainiosti mehun ja soseen tekemiseen mutteivät ole kovin kauniita katsella.

Keskylän tilalla tuotetaan mansikkaa jossa on oma makunsa

Keskylän tilan luomumansikka on alusta asti ollut asiakkaidemme mielestä hyvää ja aromikasta. Mansikkamme kasvaa aurinkoisilla etelärinteillä auringon ja sateiden alla hyvässä hoidossa hitaasti kesän aromeja itseensä keräten.

Teinitaimi – Mitä teinitaimet ovat ja miten niitä tuotetaan?

Luomumansikanviljelyssä käytettävien taimien luomuvaatimusten tulkinta on

Teinitaimi - Teinitaimet
Valokuva esityksestä ”Minna Pohjola, ProAgria Länsi-Suomi, Mansikan luomutaimien tuotanto” Satavarma-taimipäivillä 30.1.2018 Laitilassa

viimevuosina tiukentunut ja tähän liittyen on tullut esille uudenlainen termi, Teinitaimi. Mitä teinitaimet sitten ovat, mihin niitä voi ja ei voi käyttää ja miten niitä on mahdollista tuottaa tai tuotattaa omaan käyttöön, siitä pohdintaa tässä artikkelissa.

Mansikan taimien vaatimukset luomuviljelyssä

Lähtökohta luomuviljelyssä on että luonnonmukaisen tuotteen tuottamiseen tulee käyttää luonnonmukaista lisäysaineistoa; luonnonmukaisia taimia ja luonnonmukaista siemeniä.

Suomessa oli pitkään vallalla tulkinta ja käytäntö jonka mukaan luomuviljelyssä on pystynyt poikkeusluvan hakemalla käyttämään  mansikan tuotannossa tavanomaisesti tuotettuja frigo-taimia. Näistä tavanomaisesti viljellyistä taimista poimitun sadon on voinut myydä luonnonmukaisesti tuotettuna.

Käytännössä kysymys on ollut tilanteesta jossa tavanomainen taimi on muutaman viikon luomupellossa kasvettuaan ollut tulkinnan mukaan luomumansikkaa tuottava yksilö.

Perusteena poikkeuslupahakemuksissa on ollut että kyseisenlaista tainta, paljasjuurista frigo-tainta joka tuottaa satoa jo istutusvuonna, ei ole ollut luomutaimena saatavana. Tällä perusteella on saatu lupa edullisin kustannuksin tuotetun ulkomaisen tavanomaisesti viljellyn taimen käyttöön luomutuotannossa.

Tarkoituksena taimiaineiston luomuvaatimuksessa on varmistaa että asiakas joka luomutuotetta ostaa, saa tarpeeksi pitkään luonnonmukaisella tavalla tuotetun elintarvikkeen käteensä ja suuhunsa.

Lupaus kuluttajalle on, että luomuehtona noudatettu kolme vuotta ennen ensimmäistä luomusatoa. Ja lupaushan pidetään.
– Sampsa Heinonen luomutaivipäivillä 29.8.2017 –

Poikkeuslupa lisäysaineiston tuottamiseksi

Säännösten mukaista on hakea ja myöntää poikkeuslupa lisäysaineiston tuottamiseksi. Lisäysaineistolla tarkoitetaan käytännössä taimiaineistoa, mansikalla rönsypistokkaita tai erilaisissa kehitysasteissa olevia paakkutaimia tai paljasjuurisia taimia.

Lisäysaineiston tuottaminen on tällaisten taimien tai rönsyjen tuottamista.

Lisäysaineiston tuottaminen ei ole sama asia kun syötävän mansikan tuottaminen vaikka se monessa tulkinnassa käytännössä on rinnastettu samanarvoiseksi.

Teinitaimen määritelmä – miten teinitaimet eroavat luomutaimista?

Teinitaimi on emotaimesta irroitettu rönsypistokas jota on irroittamisen jälkeen hoidettu ja kasvatettu luomusäännösten mukaan. Teinitaimia ei siis emokasvista irroittamisen jälkeen ole käsitelty luomutuotannossa kielletyillä aineilla. Tämä koskee sekä kasvualustaa, lannoitusta että kasvinsuojeluakin.

Teinitaimi tulee kasvattaa erillään tavanomaisesti tuotetuista taimieristä.

Teinitaimi ei ole sama asia kuin luomutaimi joten teinitaimimateriaalia ei saa markkinoida tai myydä luomutaimena. Teinitaimia kuitenkin saa käyttää kuten luomutaimia eikä näiden taimien käyttäminen aloita lohkolla siirtymävaihetta uudelleen kuten tavanomaisesti tuotetun taimen kohdalla kävisi.

Teinitaimien tuottaja vastaa omalla vakuutuksellaan (kirjallinen) siitä että teinitaimi täyttää sille asetetut vaatimukset. Vakuutuksellaan tuottaja sitoutuu myös siihen että viranomaiset saavat käydä tarkastamassa tuotantoa ja ottaa tarvittaessa näytteitä asian todentamista varten.

Luomuvalvontaan teinitaimien tuottajan ei kuitenkaan tarvitse kuulua.

Teinitaimi vaatii poikkeusluvan

Teinitaimien käyttämiseen mansikantuotannossa tulee viljelijän hakea ELY-keskukselta poikkeuslupaa.

Eviran ohjeen mukaan ”Monivuotisten kasvien satotaimille (esim. mansikan juurellinen rönsytaimi) ei voi saada lupaa, mutta luvan voi saada monivuotisten kasvien emotaimille ja kasvulliselle lisäysaineistolle (esim. mansikan rönsypistokkaat).”

Poikkeusluvan voi siis saada mansikan juurettomille rönsyille (rönsypistokas) jotka emotaimesta irroittamisen jälkeen on kasvatettu luomusti sekä mansikan taimille emotaimimaan perustamiseksi.

Myös emotaimimaan koolle suhteessa viljeltävään mansikka-alaan on ilmeisesti jokin suhde jotta vältetään kohtuuttoman suurien emotaimimaiden käyttö, niistä sadon kerääminen ja luomusännösten kiertäminen tällä tavalla.

Sitä, valvotaanko emotaimimaalta mansikan poimimista ja myyntiä on vaikea sanoa.

Myös käytännön valvonta on hyvin vaikeaa viljelijälle esimerkiksi tilanteessa jossa itsepoimija katsoo viereisen (emotaimi)pellon olevan hedelmällisempi poimittava kun hänelle osoitettu itsepoimintaan ja mansikantuotantoon tarkoitettu pelto. Tuleeko tällainen väärältä pellolta poimittu mansikka ottaa itsepoimijalta pois koska sitä märäysten mukaan ei voi myydä?

Hankinko teinitaimet vai ostanko aitoa luomua?

Me Keskylän tilalla tuotamme mansikan luomutaimia sekä omaan käyttöömme mansikantuotantoon että muille luomutilallisille myytäväksi.

Kertaakaan emme ole vielä joutuneet myymään ”ei oota” joten luomutaimien saatavuudessa siinä mielessä ei käsittääksemme ole ongelmaa.

Toki luomutaimet tulee tilata senverran ajoissa että tuottajana osaamme asiaan valmistautua ja varata oikean määrän lähtöaineistoa laadukkaiden taimien tuottamiseksi. ”kymmenentuhatta tainta huomiseksi” on tilaus johon monen toimittajan on vaikea suhtautua tosissaan.

 

Lukemista teinitaimista ja asiaan liittyvästä.

http://www.luomuliitto.fi/hallinta/wp-content/uploads/2017/06/Luomutaimip%C3%A4iv%C3%A4-Heinonen.pdf

Vaatimukset taimille?

Mansikan lehtien poisto – Mansikkamaan kevätkunnostus

Tästä artikkelista löydät lyhyesti kerrottuna tärkeimmät vaiheet joilla mansikan lehtien poisto ja mansikkamaan kevätkunnostus onnistuvat.

Mansikan lehtien poisto

Mansikan lehtien poisto on eräs mansikkamaan kevätkunnostuksen ensimmäisiä vaiheita. Kuivien lehtien poistaminen vähentää mansikkakasvuston lomassa olevaa homehtuvaa ainesta ja edesauttaa näin terveen mansikkakasvuston ylläpitämistä.

Mansikan lehdet voi poistaa pieneltä alalta kätevästi esimerkiksi katuharjalla harjaamalla heti kun maa on hieman kuivunut ja lehdet ovat rapeita. Katuharjalla lehdet irtoavat yeensä helposti ja murenevat riviväleissä helposti maatuvaksi massaksi.

Mahdollinen lisälannoitus

Mansikka tarvitsee kasvaakseen ennenkaikkea typpeä. Keväällä kasvi käyttää typpeä raakileiden tekemiseen ja onkin tutkittu että noin puolet mansikan käyttämästä typestä kulkeutuu ajanmittaan juuri mansikan syötävään osaan.

Liiallinen typen saanti voi rehevöittää kasvustoa liikaa. Liian tiivis kasvusto pysyy pitkään kosteana sateen jälkeen ja on tästä syystä helposti härmälle altis.

Kastelun varmistaminen

Kasvaakseen mansikka tarvitsee sopivasti vettä. Mansikkamaa ei tykkää varsinaisesti uida vedessä mutta maan tulisi olla hieman kostea koko kasvukauden ajan.

Sopiva vedensaanti varmistaa mansikoiden kehittymisen sopivan kookkaiksi ja aromikkaiksi herkuiksi.

Mansikan lehtien poisto päästää punaiset herkut paremmin esille. Kastelun vähäisyys taas pienentää marjakokoa.
Kastelun vähäisyys ja mansikkapuskan korkea ikä ovat usein syynä pieneen marjakokoon.

Rönsyjen poisto sadon lisäämiseksi

Mansikan lehtien poiston lisäksi on syytä poistaa kasvukauden aikana ylimääräisiä rönsyjä mikäli mansikkapuska tuottaa niitä runsaasti ja mansikan lisääminen ei ole tarkoituksena. Rönsyt vievät mansikalta energiaa puskan keskittäessä osan energiasta uusien rönsyjen tuottamiseen ja kasvattamiseen. Rönsyjen poisto auttaa mansikan hedelmää kasvamaa paremmin ja nopeammin.

Mansikkamaan perkaus

Eräs tärkeä mansikan kevätkunnostuksen vaihe on mansikkamaan perkaus eli epätoivottujen kasvustojen poisto mansikan juurelta.

Rikkaruohot vievät varsinaiselta tuotantokasvilta sekä tilaa ja valoa että kilpailevat maan lannoitteista ja kosteudesta. Perkaaminen on hyvä tehdä kun maa on sopivan kosteaa jolloin rikkaruohojen juuret nousevat hyvin maasta ylös.

Jos rikkaruohoista poistetaan ainoastaan maan päällä näkyvä osa, kasvavat ne usein helposti ja nopeasti takaisin.

Rivivälien hoito

Kun mansikkamaan kevätkunnostus on melkein loppusuoralla, on vielä tehtävä rivivälien hoito ensimmäistä kertaa kasvukaudella.

Rivivälejä hoidetaan, pääasiassa niiden ruohokasvustoa leikkaamalla, useaan kertaan kesän aikana.

Rivivälikasvilla on mansikan yhteydessä tärkeä tehtävä maan kosteuden säilyttäjänä ja eroosion eli maan huuhtoutumisen estäjänä varsinkin rinnepelloilla. Liian pitkä rivivälikasvusto kuitenkin vie valoa mansikalta ja haittaa sekä mansikan poimintaa että muita mansikkamaan hoitotöitä.

Hallaa vastaan suojautuminen

Eräs salakavala satoa pienentävä tekijä keväisin on yöpakkanen eli halla.

Mikäli mansikka on ehtinyt jo muodostamaan kukka-aiheita tarpeeksi pitkälle yöpakkasen iskiessä, vioittuvat pienet kukat helposti niin että ne eivät kasvaessaan tuota satoa.

Hallaa vastaan voi kotipuutarhassa helpoiten suojautua yhdellä tai kahdella kateharsolla jotka pitävät maasta nousevan lämmön kasvin lähellä niin että pakkanen ei pääse vioittamaan kukintoja.

Myös hallasadetusta voi käyttää mikäli siihen on mahdollisuus.

Lue lisää hallantorjunnasta

Paleltunut kukka joka ei tuota mansikkaa

Paleltuneen mansikan kukan tunnistaa mustuneesta tai tummuneesta kukkapohjasta

Mansikan paikkaistutus

Mikäli talvi on lakastuttanut osan mansikkapuskista eikä koko maan uusiminen ole vielä ajankohtaista, voi kysymykseen tulla mansikkakasvuston paikkaus istuttamalla kuolleiden puskien tilalle uusia taimia.

Mansikan taimia saat esimerkiksi meiltä suoraan kotiin toimitettuna.

Huolellinen mansikkamaan kevätkunnostus – Hyvä sato

 

Luomumansikka – Mansikan matka pellolta suuhun.

Luomumansikka on eräs tilamme tärkeimmistä viljelykasveista ja artikkeli johon panostamme kaiken osaamisemme saadaksemme toimittaa kuluttajille maailman parasta mansikkaa* myös tulevaisuudessa.

Luomumansikka alkaa taimesta

Luomumansikan taival alkaa pienestä taimesta joiden tekemisen aloitamme jo talvella,  lumen vielä ollessa maassa ja pakkasen tuivertaessa mansikkapeltojamme.

Tuotamme mansikan taimia sekä omaan käyttöömme että myytäväksi luomuviljelijöille ympäri Suomen.

Taimet mansikkapeltoon keväällä tai syksyllä

Syksyllä istutamme muovilla katettuihin mansikkapenkkeihin pieniä mansikan paakkutaimia jotka antavat pienen sadon seuraavana kesänä. Mansikan pääsato saadaa yleensä toisena ja kolmantena kasvuvuonna jonka jälkeen marjakoko rupeaa hiipumaan ja määrä hieman vähenemään.

Yleensä mansikasta saadaankin noin 3-4 satoa jonka jälkeen kasvusto uusitaan eri paikkaan. Näin ylläpidetään viljelykiertoa joka osaltaan vaikuttaa maan kuntoon ja seuraavien vilejlykasvien satomahdollisuuksiin.

Keväällä voimme perinteisten pienen paakkutainten lisäksi istuttaa myös pakkasessa talven ja kevään viettäneitä niinsanottuja satotaimia. Nämä ovat jo noin vuoden vanhoja ja ehtineet kehittää itselleen kukka-aiheet tyviosan sisään. Satotaimista saadaan kohtalaisen hyvä sato jo istutusvuonna kun ne istutetaan peltoon sopivaan aikaan keväällä / kesällä.

Mansikan luomutaimet lähikuvassa
Luomumansikan pieni paakkutaimi on pian valmiina peltoon kasvamaan.

Mansikan lannoitus varmistaa maukkaan sadon

Luomumansikka pitää huolella lannoitetusta maasta. Aloitamme mansikkamaan yleensä viherlannoituksella jossa typensitojakasvit käyttävät maan muita ravinteita typen talteenottamiseen. Tällaiset kasvit keräävät typpeä itseensä ja ne muokataan kasvukauden kestäessä maahan. Näin saamme luonnollisella tavalla osan mansikan tarvitsemasta typestä peltoon jo ennen mansikan istutusta.

Kasvukauden aikana luomumansikkaa lannoitetaan suoraan mansikkapenkkiin laitettavalla luomulannoitteella. Lannoitetta voi antaa sekä rakeena, nestemäisenä kastelun kautta tai näiden välimuotona lannoitustavasta ja käytettävistä välineistä riippuen.

Hellää harjausta keväällä, siitä nauttii luomumansikka

Keväällä kun mansikkapellot ovat kuivuneet riittävästi, harjataan mansikkakasvustosta pois syksyllä ja talvella kuivuneet lehdet ja muu kuollut kasviaines. Suoritamme harjauksen tilanteen mukaan joko käsin tai koneellisesti.

Mansikan harjauksen tavoitteena on vähentää riveissä olevaa herkästi homentuvaa lehteä ja muuta orgaanista ainetta. Harjaus myös antaa mansikkapuskalle tilaa kasvaa ja kehittää uutta lehteä ja kukkavarsia.

Rikkaruohoista eroon kitkemällä

Luomuviljelyssä ei käytetä mitään kemiallisia rikkaruohomyrkkyjä. Tästä johtuen mansikkarivit kitketään käsin rikkaruohoista. Kitkentä tehdään keväisin jotta mansikkakasvusto saa rauhassa keskittyä kasvamiseen kesän aikana.

Riviväli on mansikan etupiha, leikataan nurmea kesällä

Mansikkarivien väleissä oleva nurmi on sekä mukava kävellä että kaunis katsella. Tiheän leikatun nurmen tarkoitus on myös pitää haitalliset rikkaruohot poissa mansikan juurelta. Vaikka nurmi osaltaan vie maasta kosteutta, pitää se kuitenkin pellon kosteampana kuin jos riviväleissä olisi vain puhdasta multaa.

Riviväliseos pyritään valitsemaan siten että sen kasvu on tiheää muttei kuitenkaan niin kiipeävää että kasvusto nousisi mansikkapenkin päälle.

Toki pelloissa luonnollisesti olevat rikkakasvitkin ovat osa leikattua rivivälinurmea.

Poiminta aloittaa mansikan laadunvalvonnan

Mansikka kypsyy yleensä noin ”juhannuksen aikoihin” jolloin aloitetaan mansikanpoiminta ja pakkaus.

Poiminnassa keskitymme siihen että koreihin kerätään oikeanlaista mansikkaa oikeaan aikaan. Jos mansikka poimitaan liian kypsänä, ei se kestä kuljetusta juuri ollenkaan. Täysin kypsänä poimimme pääasiassa suoraan kuluttajille myytävät ja heti käytettävät mansikat.

Mansikka kypsänä poimittuna ja nautittuna on mansikkaa parhaimmillaan.

Toimitusajasta johtuen joudumme poimimaan tukkuliikkeisiin ja vähittäiskauppoihin menevät marjat hieman ennen kuin ne ovat aivan täysin kypsiä. Mansikat kypsyvät matkan aikana niin että kaupassa ja kuluttajan pöydällä ne ovat parhaimmillaan. Mikäli toimittaisimme täysin kypsänä poimittua marjaa kauppaan, olisi se ehtinyt ylikypsäksi jo ennen hyllylle pääsyän.

Pakkaus aloittaa luomumansikan matkan

Luomumansikka maistuu kesäiseltä. Suomalainen luomumansikka etiketissä.
Suomalainen luomumansikka on mansikkaa parhaimmillaan.

Toinen tärkeä osa laadunvalvontaamme on poiminnan jälkeen tehtävä pakkaustyö jonka aikana lajittelemme mansikat koon, kypsyyden ja muiden ominaisuuksien mukaan eri paikkoihin.

Hyväksymme ykkösluokan mansikaksi vain virheettömiä ja maukkaita kesäherkkuja.

Lajittelussa hylätyt mansikat eivät suinkaan päädy suoraan kompostiin vaan lajittelemme ne mehu– ja sosemarjaksi sekä tarvittaessa omaan käyttöömme talven aikana.

Hieman pienemmät mansikat pomimme kannattomana ja pakkaamme suosituksi pikkumarjaksi.

Luomumansikka tukkuliikkeiden kautta kauppoihin

Toimitamme luomumansikkaa sekä pienpakkauksissa tukkuihin ja niiden kautta vähittäisliikkeisiin että suoraan asiakkaillemme pieninä ja suurina määrinä.

Monet asiakkaat noutavat mielellään kesäherkut suoraan tilamyymälästämme. Toimitamme mansikkaa myös Turkuu ja lähialueille sekä bussirahtina Helsinkiin lähes päivittäin satokauden aikana.