Blogi

Kasvihuonemansikkaa ja vadelman taimia

Kuluneiden viikkojen aikana olemme Keskylän tilalla aloitelleet vähitellen kevättöitä nopeasti väistyneen ja vähälumisen talven jälkeen. Olemme istuttaneet kausihuoneisiin hieman kasvihuonemansikkaa ja pätkineet vadelmien juuria uusiksi taimiaiheiksi. Ensi kesänä taimistossamme kasvaa siis pitkästä aikaa myös vadelman taimia.

Vadelman taimia juurenpätkistä

Vadelma on siitä jännä mutta toisaalta ihan tavallinen kasvi että uusia vadelman taimia voi tehdä helposti pienistä juurenpätkistä jakamalla.

Pätkityt juuret asetellaan tarkasti pieniin kennoihin joihin on sekoitettu kevyesti lannoitettua turveseosta. Vadelman taimien annetaan olla ensimmäiset viikkonsa lämpimässä muovin alla sopivassa kosteudessa.

Valoa pienet taimet eivät heti tarvitse suurta määrää mutta lämpöä ja kosteaa mutta ilmavaa multaa sitäkin enemmän. Liian kuumassa taimenalku toki paahtuu joten lämmönseuranta kasvatuksen alkuvaiheessa on tärkeää.

Ensimmäisenä vuonna vadelmat kasvavat pieniksi piiskataimiksi jotka voi istuttaa kesällä tai syksyllä. Satoa pikkutaimet eivät tuota alussa kovin suurta määrää, ensimmäisenä vuonna eivät välttämättä ollenkaankaan.

Vadelman taimia tehdään pienistä juurenpätkistä.
Vadelman taimia tehdään juurruttamalla pieniä juurenpätkiä uusiksi pensaanaluiksi.

Vadelma tekee mansikan tapaan edellisenä kesänä aiheet seuraavan kesän satoon.

Kesän kasvettuaan osa taimista pääsee suurempiin ruukkuihin vahvemman lannoiteturpeen sekaan kasvamaan vadelman satotaimiksi.

Kasvihuonemansikkaa alkukesän juhliin ja pitopöytiin

Olemme istuttaneet osan satotaimistamme heti kelien salliessa kausihuoneeseen tuottamaan herkullista kasvihuonemansikkaa alkukesän juhlatilaisuuksiin ja malttamattomille popsittavaksi.

Kausihuoneissa kasvavat mansikat antavat satoa joitain viikkoja avomaamansikkaa aikaisemmin. Kasvihuonemansikan maku ei välttämättä ole aivan avomaamansikan veroinen koska kausihuoneessa mansikka kasvaa hyvissä olosuhteissa ilman luonnollisia sään ja tuholaisten tuomia stressitekijöitä.

Kasvhuonemansikka kasvaa myös kokoa hieman nopeammin kuin avomaalla kasvava mansikka jonka vuoksi maku saattaa olla aavistuksen laimeampi.

Kuvassa kasvihuonemansikkaa vaaleassa turvepenkissä.
Kausihuoneissa kasvatettava kasvihuonemansikka viihtyy vaaleissa riveissä hyvin lannoitetussa turvemultaseoksessa.

Pyrimme toki saamaan kaikkiin ja kaikenlaisilla keinoilla kasvatettuihin mansikoihin saman luomuisen aromin josta avomaalla kasvavat luomumansikkamme ovat tunnettuja kautta maan.

Luomumansikkaa ja vadelman luomutaimia

Mansikkamme, kasvihuonemansikkamme ja vadelman taimet kuten kaikki muukin tuottamamme on luomua. Torjunta-aineetonta ja turvallista nautittavaksi.

Tervetuloa asioimaan kanssamme!

Mansikan taimet netistä – Tilaa kätevästi kotiovellesi!

Toimitamme mansikan taimia ympäri Suomen koko taimikauden ajan, alkukesästä loppusyksyyn. Kun tilaat mansikan taimet netistä, toimitamme ne joko Matkahuollolla, Postipakettina tai Kaukokiidon rahdilla, määrästä ja toimituspaikasta riippuen.

mansikan taimet netistä - kuvassa mansikan satopaakkutaimi juurtumisvaiheessa
Tilatessasi mansikan taimet netistä pakkaamme paakkutaimet irtonaisina hyvin kuljetusta kestäviin pahvipakkauksiin.

Mansikan taimet netistä kätevästi kotiovellesi

Pakkaamme taimet taimistossamme hyvin kuljetusta kestäviin pahvipaketteihin ja viemme terminaaliin kuljetusta odottamaan. Taimet ovat perillä yleensä yhden tai kahden päivän päästä lähetyksestä joten ne eivät ehdi kärsimään kuljetuksen aikana pimeydestä tai kuivuudesta.

Luomutaimet ovat vapaita torjunta-aineista

 

mansikan taimet netistä - tilaa mansikan taimet tästä

Tuotamme ainoastaan torjunta-aineettomia luomutaimia joten tilatessasi mansikan taimet meiltä, voit olla varma ettei kotipuutarhaasi joudu mitään ylimääräisiä torjunta-aineita tai väkilannoitteita.

Emotaimina käytämme mansikalla mikrolisättyjä tervetaimia joten taimemme ovat hyvin puhtaita tuholaisista ja kasvitaudeista. Mansikan taimet istutamme luomulannoitettuun kasvuturveseokseen joka on puhdasta ja rikkaruohotonta.

Mansikantaimet juurtuvat helposti

Istuttaessasi paakkutaimen puutarhaasi, huolehdi riittävästä kastelusta ja tiivistä multa taimen juuripaakun ympärille hyvin jotta kasvi saa kunnon kosketuksen maahan ja juurtuu hyvin paikalleen.

Mansikantaimet istutetaan samaan syvyyteen kun ne paakussa ovat eli turvepaakun pinnan tulee jäädä maantasalle. Hieman syvemmälle istuttamisesta ei kokemuksemme mukaan ole suurta haittaa mutta liian pintaan jäänyt taimi kuivuu helposti ja voi talven aikana kärsiä normaalia enemmän pakkasvaurioita.

Mansikan satotaimet suoraan tilalta

Tuotamme vuosittain myös vaihtelevan määrän mansikan satotaimia jotka tuottavat mansikkaa jo istutusvuonna kun ne istutetaan keväällä heti maiden lämmettyä ja tultua istutuskuntoon.

Satotaimet ovat pieniä paakkutaimia suuremmissa paakuissa olevia jo yhden kesän kasvaneita taimia joiden juurenniskassa ovat kukkavarsien alut odottamassa kesää ja mansikoiden tuottamista.

Satotaimia on saatavana yleensä vain keväisin. Syksyllä istutetuista satotaimista ei ole samanlaista satohyötyä koska puska ei ehdi enää istutusvuonna tuottamaan mansikkaa.

 

Aikaista mansikkaa – luomumansikkaa kausihuoneista.

Vaikkei mansikkaa vielä aivan joka hetki saakkaan tuoreena, kotimaista ainakaan, on kausihuoneessa kasvatettu ja satotaimista istutettu aikainen mansikka hyvä lisä kesän tuoretarjontaan.

Mansikka auringon lämmössä jo heti keväällä

Kausihuoneissa kasvavat mansikat saavat nauttia kevään lämmöstä ja auringonpaisteesta vaikka ulkona yölämpötilat vielä käyvät pakkasen puolella ja pellolla oleva mansikka vasta heräilee horroksestaan.

Aivan lähipäivinä ja -viikkoina on kausihuoneissamme kasvavissa mansikoissa näkynyt selkeitä kevään merkkejä. Kukkavarret tulevat mansikan juuresta näkyviin, lehdet vihertävät kauniisti ja ensimmäiset kukat ovat jo aukaisseet terälehtensä ja paljastaneet kauniin keltaisen kukkapohjansa josta myöhemmin kehittyy mansikka – pullistunut kukinnon pohja.

Mitä enemmän kukkia sitä enemmän mansikkaa

Kuvassa mansikkapuskan keskeltä tulevat kukkavarret jotka ovat valmiina tuottamaan mansikkaa.
Mansikan juuren keskeltä puskevat keväällä kukkavarret joissa ovat kukat valmiina tuottamaan mansikkaa.

Luonto päättää mansikan määrän puskassa jo edellisenä vuonna. On pajon loppukesän olosuhteista ja mansikan hoidosta kiinni minkä verran mansikkapuska tuottaa kukkavarsia seuraavana keväänä. Kukkavarsien aiheet kehittyvät juurenniskan sisälle aina edellisenä vuonna.

Rönsyistä tehty perinteinen pieni paakkutaimi ei siis tuota mansikkaa vielä istutusvuonna vaan vasta oltuaan talven lepotilassa ja ehdittyään kehitellä kukkavarret itselleen.

Mansikan talvituhot verottavat mansikkasatoa.

Talven pakkaset saattavat vaurioittaa mansikan juurenniskan sisällä olevia kukka-aiheita jo ennen kuin kukista on mitään näkyvää tullut esille.

Maan läheisyydessä, lumipeitteen alla, pakkanen ei yleensä laske kovin alas mutta talvina jolloin lumipeite on ohut, tuuli kova ja pakkanen tulee yllättäen, paleltuu valitettavasti osa kukkasista eivätkä ne tällöin tuota mansikkaa käytännössä ollenkaan.

Paleltunut kukka joka ei tuota mansikkaa
Paleltuneen mansikan kukan tunnistaa mustuneesta tai tummuneesta kukkapohjasta

Yhdessä mansikkapuskassa on kuitenkin kukkavarsia ja kukkia suuri määrä joten yleensä muutaman kukan paleltuminen ei vaikuta ratkaisevasti satotasoon.

 

Mansikan hinta – mitä ja mikä mansikassa maksaa?

Mansikan hinta on jokakesäinen puheenaihe. Toisaalla kauhistellaan hintaa ja toisaalla taas taistellaan tuotantokustannusten, säätilan ja markkinatilanteen kanssa.

Mistä mansikan hinta sitten koostuu ja miksi se vaihtelee niin paljon? Siitä lyhyt artikkeli alla.

Jatka artikkeliin Mansikan hinta – mitä ja mikä mansikassa maksaa?

Halla – Mansikan keväinen uhka. Keskylän tilalla torjutaan hallaa sadettamalla.

Mitä halla on?

Keväällä kun lämpötila ei ole vielä pysyvästi asettunut plussan puolelle mutta päivällä on aurinkoista ja lämmintä, uhkaa mansikkakasvustoa ja mansikkasatoa kiusa nimeltä halla.

Halla on tilanne jossa lämpötila laskee yöllä hieman pakkasen puolelle noustakseen taas päivää kohti reilusti plussalle. Halla vahingoittaa mansikan kukkapohjia eli juuri niitä osia joista aikanaan kasvaa mansikan syötävä osuus, paisunut kukkapohja.

Hallan aiheuttaman tuhot mansikalle.

Mansikka kestää hallaa hyvin huonosti. Jo yhden – puolentoista asteen pakkanen yöllä saatta vahingoittaa kukkapohjaa pysyvästi ja estää mansikan kehittymisen syötäväksi asti.

Hallan vahingoittaman kukkasen tunnistaa siitä että normaalisti keltainen kukkapohja on muuttunut keskeltä mustaksi. Halla voi tehdä tuhojaan myös silloin kun kukkanen ei ole vielä havaittavasti auennut.

Hallantorjunta sadettamalla.

Mansikkaviljelmillä hallaa torjutaan yleensä sadettamalla. Yöpakkaseen verattuna lämmin vesi riittää pitämään kasvuston lämpötilan senverran plussan puolella että vaurioita ei pääse syntymään. Hallasadetuslinjastot on hyvä rakentaa valmiiksi hyvissä ajoin keväällä jotta tilanteen niin vaatiessa ne voidaan ottaa nopeasti käyttöön.

Hallavaara on yleensä ohi kesäkuun puoleenväliin mennessä jolloin sadetuskaluston voi purkaa pois muiden hoitotoimenpiteiden tieltä.

Harsot hallantorjunnassa.

Hallaa voidaan torjua myös harsoilla ja harsoilla sekä sadetuksella yhtaikaa. Harsot pitävät jonkin verran lämpöä allaan ja päältäpäin tehtävä sadetus tehostaa vaikutusta lämmittämällä harsoa ja hallaharson alla olevaa ilmaa lisää.

Harso myös jonkin verran aikaistaa satoa ja pitää linnut poissa mansikan kimpusta. Harsoa käytettäessä se on hyvä siirtää poiminnan jälkeen takaisin paikalleen jolloin saadaan maksimaalinen hyöty sekä lämpötalouden että tuholaistorjunnan kannalta.

Mansikan kastelu ja hallasadetus

Kun halla ei pääse pilaamaan kukkapohjia, syntyy niistä kauniita mansikoita.
Kun halla ei pääse pilaamaan kukkapohjia, syntyy niistä kauniita mansikoita.

Mansikkaa kastellaan normaalisti tihkukastelumenetelmällä joka ei haittaa rivinväleissä tehtäviä töitä mutta hallasadetusta ei tällaisella menetelmällä pysty toteuttamaan vaan se on tehtävä maan pinnalla olevilla sadettimilla. Nämä haittaavat esimerkiksi rivivälinurmen leikkausta ja mansikkakasvustojen keväällä tehtävää harjausta.

Päältäkastelu mansikan kasvukauden kastelussa.

Mansikkaa on hyvä kastella etupäässä riviväleihin asenetuilla tihkuletkuilla. Tihkukastelussa vesi menee juuri sinne missä sitä tarvitaan – juuriin. Tihkukastelu ei myöskään kastele poimittavaa mansikkaa jolloin homevaara pellolla pienenee olennaisesti.

Torjutaan siis hallaa päältäpäin ja kastellaan kasvustoa tarpeen vaatiessa muuten suoraan juurille.

Koska mansikat kypsyvät? Mansikka-aika tule joka kesä!

Koska mansikat kypsyvät?

Koska mansikat kypsyvät? Mansikka-aika tulee yleensä juhannuksen jälkeen.
Kaksi mansikkaa, kuin kaksi marjaa!

Mansikat kyspyvät yleensä heinäkuun alkupuolella, ”juhannuksen jälkeen”. Kypsymiseen vaikuttaa mansikan talvehtimisen lisäksi lämpösumma eli se, paistaako aurinko ahkerasti vai piilotteleeko se pilvien takana.

Sateisina kesinä mansikka kypsyy hitaasti ja satokausi on yleensä pidempi kuin aurinkoisina kesinä jolloin mansikat kypsyvät yleensä yhdessä hujauksessa.

Kauanko mansikkaa saa?

Yhden mansikkalajin satokausi kestää yhdellä tilalla yleensä noin kaksi – neljä viikkoa, olosuhteista riippuen. Satokauden pituuteen vaikuttavat mansikkakasvuston ikä, säätila sekä se, kuinka pientä marjaa pellosta on vielä kannattavaa kerätä.

Miksi mansikan hinta vaihtelee?

Mansikan hinta vaihtelee yleensä tiloilla satokauden ja kysynnän mukaan. Aurinkoisina päivinä, kun mansikkaa tulee paljon, voi hinta olla kilpailusta johtuen hyvinkin alhainen.

Miten mansikan koko vaihtelee satokauden aikana?

Alkusadon mansikat ovat yleensä suurimpia. Loppusadon aikaan marjakoko pienenee mutta maku yleensä pysyy yhtä hyvänä ja jopa paranee loppua kohden. Työmäärä kiloa kohti toki on suurempi marjakoon pienetessä.

Koska mansikkaa kannattaa ostaa?

Tilaltamme voit ostaa mansikkaa rauhallisin mielin mihin aikaan satokaudesta tahansa koska mansikkamme hinta pysyy koko kauden ajan samana. (Pienenä poikkeuksena aivan alkusadon mansikat jotka viljelemme kasvihuoneessa.)

Suurimmat mansikat kyspyvät satokauden alussa ja marjakoko pienenee loppusatoa kohden. Parhaiten varmistat mansikkatarpeesi täyttymisen tilaamalla mansikat heti kauden alkaesssa.

 

Luomumansikkaa isolle porukalle

Laatikollinen mansikkaa on mainio lisä puutarhajuhlien herkkupöytään. Valmis tarjoiltavaksi sellaisenaan.

Print Recipe
Luomumansikkaa isolle porukalle
Luomumansikkaa 5 kg laatikossa
Esivalmisteluaika 3 min
Valmistusaika 1 min
Annosmäärä
henkilöä
Raaka-aineet
Esivalmisteluaika 3 min
Valmistusaika 1 min
Annosmäärä
henkilöä
Raaka-aineet
Luomumansikkaa 5 kg laatikossa
Valmistus
Esivalmistelut
  1. Nouda tai tilaa yksi laatikollinen Keskylän tilan luomumansikkaa 15 ihmistä kohden.
  2. Säilytä mansikat kylmässä tarjoiluhetkeen asti.
Esillepano
  1. Nosta laatikollinen mansikkaa pitopöytään muiden makeiden tarjoltavien kanssa.
Jaa tämä resepti

Luomumansikka Helsinki, Espoo, Munkkiniemi, Kamppi

Haluaisitko laadukasta ja herkullista Luomumansikkaa aivan Helsingin keskustaan – Kampin linja-autoasemalle, Munkkiniemeen, tai Espooseen toivomanasi päivänä, aamulla poimituista marjoista pakattuna?

Me Keskylän tilalla olemme jo toimintamme alusta asti toimittaneet tuoretuotteitamme myös pääkaupunkiseudun asiakkaille helposti ja yksinkertaisesti pikaisena bussirahtina. Lue tästä kuinka luomumansikat löytävät Helsinkiin