Mansikan hinta – mitä ja mikä mansikassa maksaa?

Mansikan hinta on jokakesäinen puheenaihe. Toisaalla kauhistellaan hintaa ja toisaalla taas taistellaan tuotantokustannusten, säätilan ja markkinatilanteen kanssa.

Mistä mansikan hinta sitten koostuu ja miksi se vaihtelee niin paljon? Siitä lyhyt artikkeli alla.

Mansikan hinta vuonna 2018

Tuote Kokonaishinta Kilohinta
Luomumansikka, Perattu 5kg/laatikko  85 € 17,00 €
Luomumansikka, kannallinen 5kg/laatikko 79 € 15,80 €
Luomumansikka, 1-luokka 500g / 1 litra 9 € 18,00 €
Luomumansikka. 1-luokka 250g / 0,5 litraa 5 € 20,00 €
Luomumansikka, perattu pikkumarja, 5kg/laatikko  76 € 15,20 €
Luomumansikka, sosemarja, 5kg/laatikko 67  € 13,40 €
Luomumansikka, mehumarja, 5kg/laatikko  50 € 10,00 €
Kuten ylläolevasta taulukosta huomaa, mansikan hinta vaihtelee paljon sen mukaan minkä laatuisesta mansikasta on kyse.
Huippuluokan mansikan hinta on 17 €/kilo kun taas mehukäyttöön soveltuvaa mansikkaa saa 10 euron kilohintaan.
Mansikan hinta 1 litran rasiassa on 9 euroa ja puolen litran rasiassa 5 euroa. Näinollen myös pakkauskoko vaikuttaa hintaan, suuremmassa pakkauksessa ostettuna mansikka maksaa suhteessa hieman vähemmän.

 

Mansikan hinta riippuu tuotteen laadusta, kuvassa 5 kilon mansikkalaatikko.
Mansikan hinta riippuu tuotteen laadusta ja kysynnästä. Kuvan mansikkalaatikko liittyy asiaan.

Mansikan hinta vaihtelee

Mansikan hinta vaihtelee yleensä eniten juuri alkukaudesta jolloin mansikkaa on vähän ja toisaalta kysyntä ”kesän ensimmäisiä mansikoita” kohtaa on kova. Alkukesällä myytäviä mansikoita on yleensä kasvatettu joko kausihuoneissa, kasvihuoneissa tai harson alla, kaikki keinoja joilla tuotantokustannukset nousevat suhteessa avomaaviljelyyn.

Mansikan pääsatokauden alkaessa mansikan hinta taas tipahtaa rajusti. Mansikka on tuoretuote ja satokauden ollessa kiihkeimmillään yrittää jokainen viljelijä päästä tuotteestaan eroon ennen kuin se vanhetessaan menettää laatuaan. Tällaisessa tilanteessa mansikan hinta yleensä tipahtaa rajusti.

Mansikka maksaa mansikoita!

Poimintakustannusten vaikutus mansikan hintaan

Mansikan poimintakustannus on noin 2-5 euroa kilolta, riippuen mansikan määrästä pellolla ja poimijoiden ahkeruudesta sekä työhalukkuudesta. Pääsatokaudella saatetaan päästä jopa hieman alle kahden euron / kilo mutta tällainen tilanne kestää yleensä vain lyhyen aikaa. Tällöin poimintakustannuksien osauus 5kg mansikkalaatikon hinnassa on noin kymmenen euron luokkaa.

Mansikan vähetessä ja marjakoon pienentyessä poiminnan osuus kasvaa ratkaisevasti ja voi hurjimmillaan kohota jopa lähelle kolmeakymmentä euroa viiden kilon laatikkoa kohden.

Kysynnän ja tarjonnan laki

Kun kysyntä on kovaa ja mansikkaa vähän, nousee hinta helposti korkeaksi ja kun taas marjaa on paljon ja kysyntä suhteessa marjamäärään pieni, laskee mansikan hinta helposti pohjalukemiin.

Tämä sama ilmiö on toki muissakin tuotteissa kuin mansikassa mutta mansikan ollessa tuoretuote huomaa vaikutuksen helposti pienellä aikavälillä.

Mansikan hinta riippuu laadusta

Valitettavan usein pääsee toteamaan että käyttökelpoisen mansikan kilohinta viiden kilon laatikossa on suunnilleen sama, oli laatikon hinta sitten paljon tai vähän.

Edullinen laatikkohinta kertoo usein siitä että mansikan laadunvalvontaan ei ole panostettu välttämättä riittävästi vaan mansikka saattaa olla poimittu jopa suoraan isoon laatikkoon pellolla.  Tällaisessa tapauksessa poimijalla on suuri vastuu mansikan laadusta ja urakkahinnalla poimittaessa odotettavissa oleva ansiotulo saattaa mennä laatukriteereiden ohi.

Mansikan litrahinta vai kilohinta?

Nykyään mansikkaa myydään pääasiassa kilohinnalla vaikka marja pakataankin rasioihin joiden hinta on helposti muutettavissa litrahinnaksi.

Yhden litran rasiaan menee mansikkaa noin 500g ja puolen litran rasiassa kesän punaista kaunotarta on noin 250 grammaa.

Keskylän tilalta luomumansikkaa aina samaan päivän hintaan.

Me Keskylän tilalla olemme reiluja asiakkaitamme kohtaan. Meillä mansikka maksaa pääosan satokaudesta* saman verran, riippumatta säätilasta tai poimintakustannuksista.

*Aivan alkukauden mansikat myymme hieman pienemmissä erissä ennakkotilausten mukaan.

Tästä mansikkahinnastoon