Teinitaimi – Mitä teinitaimet ovat ja miten niitä tuotetaan?

Luomumansikanviljelyssä käytettävien taimien luomuvaatimusten tulkinta on

Teinitaimi - Teinitaimet
Valokuva esityksestä ”Minna Pohjola, ProAgria Länsi-Suomi, Mansikan luomutaimien tuotanto” Satavarma-taimipäivillä 30.1.2018 Laitilassa

viimevuosina tiukentunut ja tähän liittyen on tullut esille uudenlainen termi, Teinitaimi. Mitä teinitaimet sitten ovat, mihin niitä voi ja ei voi käyttää ja miten niitä on mahdollista tuottaa tai tuotattaa omaan käyttöön, siitä pohdintaa tässä artikkelissa.

Mansikan taimien vaatimukset luomuviljelyssä

Lähtökohta luomuviljelyssä on että luonnonmukaisen tuotteen tuottamiseen tulee käyttää luonnonmukaista lisäysaineistoa; luonnonmukaisia taimia ja luonnonmukaista siemeniä.

Suomessa oli pitkään vallalla tulkinta ja käytäntö jonka mukaan luomuviljelyssä on pystynyt poikkeusluvan hakemalla käyttämään  mansikan tuotannossa tavanomaisesti tuotettuja frigo-taimia. Näistä tavanomaisesti viljellyistä taimista poimitun sadon on voinut myydä luonnonmukaisesti tuotettuna.

Käytännössä kysymys on ollut tilanteesta jossa tavanomainen taimi on muutaman viikon luomupellossa kasvettuaan ollut tulkinnan mukaan luomumansikkaa tuottava yksilö.

Perusteena poikkeuslupahakemuksissa on ollut että kyseisenlaista tainta, paljasjuurista frigo-tainta joka tuottaa satoa jo istutusvuonna, ei ole ollut luomutaimena saatavana. Tällä perusteella on saatu lupa edullisin kustannuksin tuotetun ulkomaisen tavanomaisesti viljellyn taimen käyttöön luomutuotannossa.

Tarkoituksena taimiaineiston luomuvaatimuksessa on varmistaa että asiakas joka luomutuotetta ostaa, saa tarpeeksi pitkään luonnonmukaisella tavalla tuotetun elintarvikkeen käteensä ja suuhunsa.

Lupaus kuluttajalle on, että luomuehtona noudatettu kolme vuotta ennen ensimmäistä luomusatoa. Ja lupaushan pidetään.
– Sampsa Heinonen luomutaivipäivillä 29.8.2017 –

Poikkeuslupa lisäysaineiston tuottamiseksi

Säännösten mukaista on hakea ja myöntää poikkeuslupa lisäysaineiston tuottamiseksi. Lisäysaineistolla tarkoitetaan käytännössä taimiaineistoa, mansikalla rönsypistokkaita tai erilaisissa kehitysasteissa olevia paakkutaimia tai paljasjuurisia taimia.

Lisäysaineiston tuottaminen on tällaisten taimien tai rönsyjen tuottamista.

Lisäysaineiston tuottaminen ei ole sama asia kun syötävän mansikan tuottaminen vaikka se monessa tulkinnassa käytännössä on rinnastettu samanarvoiseksi.

Teinitaimen määritelmä – miten teinitaimet eroavat luomutaimista?

Teinitaimi on emotaimesta irroitettu rönsypistokas jota on irroittamisen jälkeen hoidettu ja kasvatettu luomusäännösten mukaan. Teinitaimia ei siis emokasvista irroittamisen jälkeen ole käsitelty luomutuotannossa kielletyillä aineilla. Tämä koskee sekä kasvualustaa, lannoitusta että kasvinsuojeluakin.

Teinitaimi tulee kasvattaa erillään tavanomaisesti tuotetuista taimieristä.

Teinitaimi ei ole sama asia kuin luomutaimi joten teinitaimimateriaalia ei saa markkinoida tai myydä luomutaimena. Teinitaimia kuitenkin saa käyttää kuten luomutaimia eikä näiden taimien käyttäminen aloita lohkolla siirtymävaihetta uudelleen kuten tavanomaisesti tuotetun taimen kohdalla kävisi.

Teinitaimien tuottaja vastaa omalla vakuutuksellaan (kirjallinen) siitä että teinitaimi täyttää sille asetetut vaatimukset. Vakuutuksellaan tuottaja sitoutuu myös siihen että viranomaiset saavat käydä tarkastamassa tuotantoa ja ottaa tarvittaessa näytteitä asian todentamista varten.

Luomuvalvontaan teinitaimien tuottajan ei kuitenkaan tarvitse kuulua.

Teinitaimi vaatii poikkeusluvan

Teinitaimien käyttämiseen mansikantuotannossa tulee viljelijän hakea ELY-keskukselta poikkeuslupaa.

Eviran ohjeen mukaan ”Monivuotisten kasvien satotaimille (esim. mansikan juurellinen rönsytaimi) ei voi saada lupaa, mutta luvan voi saada monivuotisten kasvien emotaimille ja kasvulliselle lisäysaineistolle (esim. mansikan rönsypistokkaat).”

Poikkeusluvan voi siis saada mansikan juurettomille rönsyille (rönsypistokas) jotka emotaimesta irroittamisen jälkeen on kasvatettu luomusti sekä mansikan taimille emotaimimaan perustamiseksi.

Myös emotaimimaan koolle suhteessa viljeltävään mansikka-alaan on ilmeisesti jokin suhde jotta vältetään kohtuuttoman suurien emotaimimaiden käyttö, niistä sadon kerääminen ja luomusännösten kiertäminen tällä tavalla.

Sitä, valvotaanko emotaimimaalta mansikan poimimista ja myyntiä on vaikea sanoa.

Myös käytännön valvonta on hyvin vaikeaa viljelijälle esimerkiksi tilanteessa jossa itsepoimija katsoo viereisen (emotaimi)pellon olevan hedelmällisempi poimittava kun hänelle osoitettu itsepoimintaan ja mansikantuotantoon tarkoitettu pelto. Tuleeko tällainen väärältä pellolta poimittu mansikka ottaa itsepoimijalta pois koska sitä märäysten mukaan ei voi myydä?

Hankinko teinitaimet vai ostanko aitoa luomua?

Me Keskylän tilalla tuotamme mansikan luomutaimia sekä omaan käyttöömme mansikantuotantoon että muille luomutilallisille myytäväksi.

Kertaakaan emme ole vielä joutuneet myymään ”ei oota” joten luomutaimien saatavuudessa siinä mielessä ei käsittääksemme ole ongelmaa.

Toki luomutaimet tulee tilata senverran ajoissa että tuottajana osaamme asiaan valmistautua ja varata oikean määrän lähtöaineistoa laadukkaiden taimien tuottamiseksi. ”kymmenentuhatta tainta huomiseksi” on tilaus johon monen toimittajan on vaikea suhtautua tosissaan.

 

Lukemista teinitaimista ja asiaan liittyvästä.

http://www.luomuliitto.fi/hallinta/wp-content/uploads/2017/06/Luomutaimip%C3%A4iv%C3%A4-Heinonen.pdf

Vaatimukset taimille?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *