Kesäkurpitsa – Luomukesäkurpitsa . Monipuolinen kurpitsa ruokaan ja salaattiin.

Luomukesäkurpitsa

Kesäkurpitsa, luomuna viljeltynä luomukesäkurpitsa on herkullinen kurkun sukuinen vihannes jonka syötäviä osia ovat pitkänmuotoinen kesäkurpitsa sekä kesäkurpitsan kukka.

Kesäkurpitsa on saapunut viljelykasvina Suomeen noin 1600 luvulla ja se pärjää hyvin aurinkoisilla kasvupaikoilla runsaasti kasteltuna. Kesäkurpitsa kasvaa hyvin koko kesän ja kasvi tuottaa kurpitsaa aina syksyn ensimmäisiin pakkasiin asti.

Luomukesäkurpitsa, kesäkurpitsa, 1lk

Kesäkurpitsan viljely

Luomukesäkurpitsaa viljellän mansikkapenkkien kaltaisissa muoveilla katetuissa kasvupenkeissä joihin esikasvatetut kesäkurpitsan taimet istutetaan noin puolen metrin – metrin välein.

Kesäkurpitsa vaatii erittäin paljon vettä ja kylpee mielellään auringon lämmössä koko kesän aina syksyn ensipakkasiin asti. Pakkasten tultua kasvi kylmettyy nopeasti ja käytännössä kesäkurpitsojen kehitys loppuu ensimmäisiin pakkasiin.

Kesäkurpitsaa kastellaan kasvupenkkien sisään asennetuilla tihkuletkuilla joilla vesi saadaan suoraan kurpitsan juureen. Tämä sekä parantaa veden riittävyyttä että vähentää rivivälien turhaa kastumista päältäkasteluun verrattuna.

Kesäkurpitsalla on isot, karvaiset, vähän piikikkäätkin lehdet jotka asettavat pientä haastetta poiminnalle. Keäskurpitsan kuori on juuri poimittuna erittäin herkkä naarmuuntumiselle. Kuoreen tulleisiin naarmuihin kehittyy nopeasti arpeuma joka vaikuttaa tuotteen ulkonäköön ja kauppakelpoisuuteen.

Kesäkurpitsa moneen makuun

Paistettu kesäkurpitsaKesäkurpitsa on perunan tapaan monipuolinen vihannes. Sitä voidaan keittää, paistaa, käyttää erilaisiin uuniruokiin ja täyttää. Myös keskurpitsan grillaaminen on kokeilemisen arvoista.

Voissa paistettuna kesäkurpitsaan kehittyy rapea pinta ja pieni määrä suolaista rasvaa tuo hienosti kurpitsan aromit esiin. Täytetty kesäkurpitsa voidaan valmistaa kuten täytetyt paprikat, uunissa.

Kesäkurpitsan kukat

Kesäkurpitsan kukat ovat herkku joka tekee tietään myös suomalaisten ruokapöytiin. Kukkia voi täyttää esimerkiksi sienillä tai juustolla ja friteerata joko sellaisenaan tai kuorrutettuna.

Kesäkurpitsan kukkia saa käytännössä läpi kasvukauden vaikka alkukauden kukat ovatkin hieman kookkaampia ja nätimpia.

Pienet maistuvat parhaalle, luomu kruunaa elämyksen

Kesäkurpitsat kannattaa poimia pieninä. Mitä suurempi kurpitsa on sitä laimeammaksi maku on käynyt. Viljelijät toki pyrkivät poimimaan kesäkurpitsat hieman suurempana, normaalikokoisena koska pienempien kurpitsojen mukana katoaa osa satopotentiaalista.

Toisaalta mitä enemmän määrällisesti kurpitsoja kasvista poistaa, sitä innokkaammin uusia alkuja pilkistää lehtien alta.

Kaupan vihanneshyllystä löytyy usein kaikenkokoisia kurpitsoja pienimmistä hieman suurempiin. Myös luomukesäkurpitsaa on tullut hienosti saataville useisiin päivittäistavarakauppoihin.

Toimitamme kesäkurpitsaa useisiin luomuliikkeisiin, Stockmanneille sekä tukkujen kautta pieniin ja suuriin päivittäistavarakauppoihin kautta maan.