Mansikka – Uskomme että luomumansikka kasvaa rakkaudesta.

Keskylän tilan luomumansikan tarina alkaa oikeastaan Paraisten Pyhänsuusta, Paikasta jossa tilan isäntä Jari Koskinen on viettänyt lapsuuden kesiään. Paikasta jossa mansikka ei ollut mitenkään virallisesti luomumansikka mutta kuitenkin niin luonnollista kuin mansikka vaan voi olla.

Pyhänsuussa mansikkaa kasvoi kellarin seinustalla villinä ja itsekseen oman tilansa vallaten. Ensimmäiset mansikan taimet paikalle oli mahdollisesti joku joskus tuonut mutta tämän jälkeen rönsyt olivat kuljettaneet mansikan vähitellen uusille alueille.

Tästä kellarinseinusmansikasta on Jarille jäänyt mieleen voimakas mansikkakokemus. Eräänlainen ensirakkaus joka pesii syvällä alitajunnassa edelleen.

Myöhemmin nuorena aikuisena, aikana jolloin Jarin lapset ovat olleet pieniä ja sen vuoksi oma ja lasten ravinto tärkeää, on tämä kokemus täydellisestä mansikasta palannut vähitellen mieleen. Mansikkaa on ostettu toreilta ja viljelijöiltä mutta samanlaista kokemusta ei ole vastaan tullut.

”Halusin tarjota lapsille samanlaisen kokemuksen joka itselläni oli mutta kerta toisensa jälkeen kohtasin jonkinlaisen pettymyksen. Mansikassa ei vaan ollut sitä jotain.”

Keskylän tilalla on tuona aikana, 80-luvulla, viljelty runsaasti erilaisia puutarhakasvja. Porkkanaa, perunaa, valkosipulia ja muita vaativia ja työläitä kasveja. Tällaisen lajikevalikoiman keskelle on päätetty ottaa pääasiassa oman kiinnostuksen ja lapsuuden muistojen vuoksi myös mansikka.

Alussa mansikka-ala tilalla on ollut hyvin pieni. Ensin muutamia rivejä, sitten muutama enemmän. Mansikaa on hoidettu omin voimin ja tarkkailtu hetki hetkeltä tuholaisia havainnoiden ja mansikan kasvuun perehtyen.

Myös yhteistyö ja kokemusten vaihto muiden luomuviljelijöiden kesken on ollut tärkeässä osassa tilan arjessa. Joitain koneita on hankittu yhteiskäyttöön ja sekä kokemuksia että ajatuksia mansikan viljelyyn ja ylipäänsä luomuviljelyyn liittyen on vaihdettu ahkerasti.

Ajan mittaan mansikan viljely on ottanut yhtä suuremman osan tilan arjessa ja ajatus täydellisen mansikan löytämisestä on vahvistunut entisestään.

Viljeltyä mansikkaa on tarjottu olemassa olleille asiakkaille muiden ostosten yhteydessä ja vastaanotto on ollut rohkaiseva. Monet ovat pysähtyneet tilan luomumansikkaa maisteltuaan ja ihmetelleet miten mansikka voikin olla niin erilaista. Jollain tavalla perinteistä.

Rakkaus mansikkaa kohtaan on vienyt tilan kokeilevaa viljelyä eteenpäin ja uusia lajikkeita sekä menetelmiä on rohkeasti kokeiltu ja haettu sellaisia toimia joilla kesän lämmön saa mahdollisimman tarkasti vangittua siihen elämykseen jonka asiakas saa mansikan suuhun laitettuaan. Jano parhaan mansikan saavuttamiseksi on ollut kova ja onnistumisen kokemukset ovat antaneet voimaa jatkaa yhä pidemmälle eteenpäin.

”Uskon että voimme tuottaa asiakkaalle sellaisen elämyksen joka vie hänet takaisin lapsuuden kesiin, ensimmäisiin mansikoihin ja siihen kokemukseen kun kesän ensimmäinen mansikka kohtaa makuhermot.

Tavoite on että siinä vaiheessa jotain liikahtaa koko kehossa. Jos me siihen pystytään ni me ollaan tehty oikeita asioita. Ja vähempi ei riitä oikeastaan.”

Mansikan viljelyssä haasteellista on kasvin herkkyys säälle, tuholaisille ja käsittelylle. Hyvin paljon voi mennä pieleen hyvin nopeasti eikä viljelijä useinkaan pysty luontoa vastaan taistelemaan. Kuitenkin ne hetket kun edeltävä talvi, kevät, säät ja pölytys ovat kaikki olleet mansikalle suosiollisia ovat jääneet hyvin mieleen.

”Erityisesti muistan kesän 2014. Silloin tuntuu että mansikka oli pölyttynyt erityisen hyvin, säät olivat olleet sopivan pilviset mutta kuitenkin lämpimät ja mansikassa oli kaikki kohdallaan.

Sinä kesänä vein laatikollisen manikkaa eräälle asiakkaalle. Oli kuuma päivä ja asiakas oli koko päivän ollut ulkotöissä. Ojensin laatikon asiakkaalle ja hän laittoi suuhunsa mansikan. Oli hiljaa ja laittoi toisen. kolmannen.

Kahteen minuuttiin asiakas ei sanonut yhtään mitään. Söi mansikan toisensa perään eikä siinä hetkessä tehnyt tai ajatellut mitään muuta. Tätä asiakasta katsellessa saattoi huomata miten väsymys pyyhkiytyi vähitellen kasvoilta pois ja tietynlainen elinvoimaisuus valtasi ilmeen.

Muutaman minuutin hiljaisuuden jälkeen kuulin lyhyen mutta paljon kertovan kommentin. ”On nää hyviä.””

Joka vuosi, joka kesä ja jokaisen yksittäisen mansikan kohdalla toivomme että pääsisimme samaan lopputulokseen. Että asiakas mansikan suuhun laittaessaan voisi kokea jotain samaa kun parhaassa mansikkamuistossaan. Jotain samaa tai vielä parempaa.

”Äärimmäisen harvoin me täydellinen mansikka saadaan aikaiseksi mutta aina siihen pyritään.”

 

Luomumansikka on mansikka parhaimmillaan. Luonnollista, tarkasti viljeltyä ja varmasti torjunta-aineetonta herkkua jokaiseen suuhun.

Pikalinkit: Luomumansikan hintaLuomumansikka HelsinkiLuomumansikka TurkuLuomumansikan itsepoiminta

Mansikka maistuu kesäiseltä. Suomalainen luomumansikka etiketissä.
Suomalainen luomumansikka on mansikkaa parhaimmillaan.

Luomumansikka on puhdasta

Kun ostat luomumansikkaa valvotulta luomutilalta, voit olla varma että ostat takuulla puhdasta ja torjunta-aineetonta mansikkaa jonka kasvua ei ole vauhditettu väkilannoitteilla tai muilla luonnossa esiintymättömillä yhdisteillä.

Luomumansikat kasvavat kuohkeassa hyvin hoidetussa ja luonnollisesti lannoitetussa maaperässä jossa madot saavat kulkea vapaasti ilmareikiä tekemässä, jossa hyödylliset sienirihmastot auttavat mansikan juuristoa saamaan kaiken mahdollisen ravinnon.

Luomumansikat saavat nauttia auringosta koko kauniin kesän.

Luomumansikka on aitoa

Koska luomumansikan kasvua ei vauhditeta väkisin vaan kasvi saa varttua omaan tahtiinsa, kerätä makuja pellosta ja nauttia vapaasti auringosta niin paljon kuin sitä on saatavana, maistuu se täytelisemmältä ja makeammalta kuin tehoviljellyt serkkunsa.

Sanotaan myös että tuholaisten aiheuttama stressi lisää kasvin puolustuskykyä ja näinollen luomumansikassa on enemmän ihmisellekin hyvää tekeviä luontaisia lääkeaineita.

Luomumansikassa on potkua

Mansikassa on runsaasti C- ja B-vitamiinia sekä kaliumia joka auttaa säätelemään ihmisen verenpainetta ja sykettä.

Jo pienestä mansikka-annoksesta saa helposti päivän C-vitamiinitarpeen täyteen eikä liiallisesta C-vitamiinista tutkimusten mukaan ole haittaa, päinvastoin. Luomumansikassa on aromin ja kauniin ulkonäön lisäksi myös runsaasti nestettä joka auttaa nestetasapainon ylläpitämisessä.

Mansikka hyötyy luomusta

Luomuviljelty ja viljelykierroilla parannettu maa on tutkimusten mukaan mansikalle parempi kasvualusta kuin pelto jossa mansikkaa kasvatetaan vuodesta toiseen samalla paikalla. Ilman viljelykiertoa mansikan tuholaiset pysyvät pellossa ja siirtyvät vanhasta kasvustosta helposti uuteen.

Mitä luomumansikka maksaa

Luomumansikan sato on tehoviljeltyyn mansikkaan verrattuna pienempi. Luomumansikka myös tuottaa viljelijälle enemmän töitä perkauksen, rivivälien hoidon ja tuholaisseurannan muodossa. Tästä johtuen luomumansikka maksaa jonkin verran enemmän kuin tavanomaisesti viljelty mansikka.

Me Keskylän tilalla panostamme mansikassamme viljelytavan lisäksi laatuun ja makuun. Viljelemme perinteistä Bounty-lajiketta jonka pienet marjat ovat täynnä mahtavaa aromia ja kesän makua. Bountya voi usein pakastaa ihan sellaisenaan koska kyseisen lajin marjakoko on verrattain pieni.

Bountyn lisäksi viljelemme kauppamarjaksi Polkaa ja Lumotarta jotka ovat hyvin kuljetuskestäviä sekä hieman Bountya isompia lajikkeita.

Myös Honeoye kuuluu mansikkavalikoimaamme.

Mansikan myyntipisteet – mistä luomumansikkaa saa?

Voit ostaa luomumansikkaa suoraan tilamyymälästämme joka on kesäisin avoinna aamuvarhaisesta alkuiltaan.

Toimitamme  luomumansikkaa myös Turkuun, Kaarinaan ja lähialueille sekä bussirahtina Helsinkiin.

Tarvittaessa keksimme keinon mansikan toimittamiseen mihin tahansa Suomessa kuljetusliikkeiden välityksellä tai bussirahtina.

Luomumansikkaa voit tulla myös poimimaan tilallemme itsepoimintana missä tahansa satokauden vaiheessa. Mansikan itsepoiminnan hinta vaihtelee satotilanteen mukaan ollen alkukaudesta korkeampi ja loppukaudesta matalampi.

Mansikan hinnan voit tarkistaa mansikkahinnastostamme.