Mansikkapunkki

Mikä mansikkapunkki on?

Mansikkapunkki on pieni (hädintuskin silminhavaittava) tuholainen joka nimensä mukaisesti viihtyy hyvin mansikkakasvustoissa. Mansikkapunkin aiheuttama vioitus kasvissa voidaan havaita vasta kun punkkikanta lehteä kohden on verrattain suuri, 10-30 yksilöä.

Mansikkapunkin torjunta

Mansikkapunkit kestävät hyvin erilaisia luonnonmukaisia torjuntakeinoja piiloutumalla ja talvehtimalla syvällä mansikan tyvessä. Toistaiseksi paras keino mansikkapunkkia vastaan taistelemiseen ovat petopunkit joita myydään eri kokoisissa pakkauksissa.

Petopunkit ovat mansikkapunkin luontaisia vihollisia ja hävittävät tuholaiset saalistamalla. Petopunkit eivät vahingoita itse kasvia koska toisin kuin mansikkapunkit petopunkit ovat ”lihansyöjiä”.

Mansikkapunkin talvehtiminen

Kylmän saapuessa mansikkapunkit kömpivät kasvuston juuren lähelle, tyviosaan talvehtimaan. Mansikkapunkit myös munivat munansa mansikan tyviosassa sijaitseviin supussa oleviin lehtiin.

Mitä haittaa mansikkapunkista on?

Mansikkapunkki vioittaa kasvia ja vie sen elinvoimaa imemällä kasvin lehdistä nestettä ravinnokseen. Suuren mansikkapunkkikannan alaisissa pelloissa mansikan sato vähenee ratkaisevasti kasvin elinvoiman valuessa punkkien ruokkimiseen.

Vältä mansikkapunkkia ja taistele vastaan kun kohtaat.

Paras keino luomuviljelyssä mansikkapunkkia vastaan taistelemisessa on puhtaiden taimien käyttäminen sekä säännölliset petopunkkien levitykset. Myös hyvällä viljelyhygienialla on merkitystä mansikkapunkin torjunnassa.