Mansikan taimet – Mansikan luomutaimet

Meiltä Keskylän tilalta saat hyväjuuriset ja terveet mansikan taimet jotka lähtevät hienosti kasvuun pellollasi. Kaikki tuottamamme taimet ovat aitoja luomutaimia joiden mukana saat tietysti tarvittavat asiakirjat luomutarkastusta varten.

Toimitamme taimia läpi kasvukauden aina varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn.

Pikalinkit: Mansikan taimihinnasto

Mansikan taimet kevään 2020 istutuksiin

Taimistossamme talvehtii runsas määrä mansikan taimia toimitettavaksi heti keväällä istutettavaksi. Mansikan taimet lajikkeista Polka, Bounty, Honeoye Valotar ja Lumotar ovat tällä hetkellä hyvin saatavana.

Keväällä istutettavat mansikantaimet on hyvä saada maahan mahdollisimman

mansikan taimet kehittyvät rönsyistä. Yksi mansikka tuottaa helposti kesän aikana paljon uusia mansikan taimia.
Mansikan taimet kehittyvät rönsystä hienoksi paakkutaimeksi ja siitä edelleen puskaksi mansikkapenkkiin satoa tuottamaan.

aikaisin ja yleensä käytännön syistä taimet istutetaan kesäkuun loppuun mennessä.

Istutusajankohdan ratkaisee viimekädessä maan muokkauskunto sekä työvoiman saatavuus. Maan on oltava sopivan kuivaa jotta se voidaan muokata tarpeeksi mureaksi mansikan taimien hyvän juurtumisen varmistamiseksi. Myös muovipenkin veto karkeaan maahan on hankalaa.

Jos maata ei ole kuohkeutettu ennen muovipenkin tekoa tarpeeksi jäävät mansikan taimet helposti ”irti” maasta eivätkä juurru kovin nopeasti. Irtonainen mansikan taimi myös nousee helposti talvipakkasten ja roudan vaikutuksesta ylös. Seuraavana keväänä jolloin taimet tarvitsevat mahdollisimman hyvän maakontaktin ensimmäisen sadon tuottamista varten saattaa irtonainen taimi kasvaa huonosti tai jopa lakastua kokonaan.

Mansikan luomutaimet Keskylän tilalta

Mansikan luomutuotannossa tulee käyttää määräysten mukaan luomutaimia. Tavanomaisten mansikantaimien käyttäminen on sallittua lisäysaineiston tuottamiseksi joka tarkoittaa esimerkiksi emotaimimaan perustamista tavanomaisesti tuotetuista taimista.

Emotaimimaasta otetaan rönsyjä joista juurrutetut taimet ovat tarpeeksi luomuuntuneet tuottaakseen seuraavana kesänä luomumansikkaa.

Käytäntö jossa tavanomaisesti tuotetuista taimista otetaan satoa joka markkinoidaan luomuna ei ole määräysten nykytulkinnan mukaan sallittu. Tämä tarkoittaa sitä että poikkeuslupaa tavanomaisten mansikan taimien käyttämiseksi sadon tuotannossa ei ole mahdollista saada.

Alla linkki luomuliiton aihetta käsitteleville sivuille.

Vaatimukset taimille?

Mansikantaimet kannattaa valita huolella

Hyvän sadon varmistavat niin oikean mansikkalajikkeen kuin oikeantyyppisten mansikan taimienkin valinta.

Suomalaiset ovat usein lajikeuskollista kansaa ja sen vuoksi ”vanhat” lajikkeet menevät hyvin kaupaksi niin laatikoissa kuin pienemmissäkin rasioissa.

Mansikkalajikkeista asiakkaat yleensä tunnistavat Polkan ja osaavat kysyä esimerkiksi Jonsokkia ja Senga-Senganaa jotka kuitenkin ovat jo hieman taka-alalle jääneitä lajikkeita.

Suuremmilla, niinkutsutuilla Tray-taimilla (tai frigo-paakkutaimilla) pyritään mansikan sadonajoitukseen niin että kevät kyseisille taimille alkaa hieman normaalia pellossa olevaa tainta myöhemmin. Tällaiset taimet tuottavat myös jonkin verran satoa jo istutuskesänä ja ovat siksi olleet viljelijöiden suosiossa.

Polkan taimet luomuviljelyyn

Polka on suosittu mansikkalajike sekä tavanomaisessa että luomuviljelyssäkin ennenkaikkea sen erinomaisen kauppakestävyyden ja melko hyvän härmää ja harmaahometta vastaan olevan puolustuskyvyn vuoksi.

Polka on vuonna 1987 Hollannissa kehitetty lajike joka on levinnyt laajasti koko Suomen mansikka-alueelle.

Mansikan paakkutaimet lähtevät hyvin kasvuun

Mansikan paakkutaimissa on kunnolliset juuret sekä peltoon laitettaessa senverran vararavintoa että taimi jaksaa juurtua peltoon kunnolla ja alkaa etsiä ravinnetta maasta.

Kun kastelu ja sopiva istutussyvyys mansikantaimille varmistetaan on kasvunlähtö hyvin varmaa.

Mansikantaimien säilytys

Toimituksen jälkeen mansikan taimet tulee säilyttää hyvin suoralta auringonpaisteelta suojattuna istutushetkeen asti. Taimet saavat toki saada valoa mutta jos ne ovat pitkään kuumassa auringossa, kuivuvat ne tarpeettomasti.

Taimet tulee istuttaa mahdollisimman pian lähetyksen saapumisen jälkeen. Mikäli tilaat suuria määriä ja istuttavan työvoiman määrä on suhteessa pieni, voimme toimittaa taimet useammassa erässä.

Mansikan taimitilaus

Mansikan taimet netistä – Tilaa kätevästi kotiovellesi!

Hyvät mansikan taimet varmistavat herkullisen sadon

Toimitamme mansikan taimet ympäri Suomen

Lähetämme mansikantaimet pääasiassa rahtina lavalle pakattuna jolloin ne kulkevat oikeassa asennossa perille asti. Pienet taimierät voimme myös lähettää matkahuollon välityksellä niin että asiakas noutaa ne paikallisesta matkahuollon toimipisteestä.