Blogi

Tiedote 1.7.2021 Luomumansikkakausi on Paraisilla ollut poikkeuksellinen aikainen – Pakastamaan pitää ruveta hyvän sään aikana!

Varsinais-Suomessa, kuten lähes koko maassa, on ollut poikkeuksellisen lämmin kesä aivan kevättä myöden. Tämä tarkoittaa mansikan osalta sitä, että sato on ollut hieman normaalia aikaisempi. Kun lisätään kuvioon myös tänä vuonna normaalilla paikallaan, eli tavallista myöhempänä ajankohtana ollut juhannus, ei perinteinen ”mansikat kypsyvät juhannuksen jälkeen” ole enää pitänyt alkuunkaan paikkaansa.

Luomumansikkaa paraisilla
Puskassa on vielä 1.7. jonkin verran raakileita kypsymistä odottamassa.

Paraislaisella Keskylän luomutilalla mansikan poiminta on aloitettu etelärinteisiltä avomaan pelloilta jo hyvissä ajoin ennen juhannusta, ja ”vaikuttaakin siltä, että parin viikon sisällä mansikkakausi on jo lähes kokonaan ohi” kertoo viljelijä Jari Koskinen

Pakastamisella alkaa siis olla kiire, mikäli mielii kesän herkkuja vielä pakkaseen saada.

”Tänä kesänä mansikan kysyntä on kuitenkin ollut kiitettävää myös ennen juhannusta, joten ongelmiin sadon kanssa emme ole joutuneet. Olemme onnistuneet myös pakastamaan osan kesän mansikoista valmiiksi talven rasiamyyntiä varten.” Jari Koskinen jatkaa.

Mansikka ei nauti liiasta helteestä, kuten ei suuri osa ihmisistäkään.

Mansikalle paras sää on puolipilvinen, yöllä hieman viileä ja päivällä juuri kahdenkymmenen asteen yläpuolella seilaava kesäkeli. Kun helleraja ylittyy päivittäin, eikä yölläkään ole kovin viileää, alkaa kasvi helposti stressaamaan ja marjasta saattaa tulla pienempää eikä niin aromikasta. Tällöin kasvi käyttää suuren osan voimastaan hengissä pysymiseen ja itsensä jäähdyttämiseen. ”Tämä aiheuttaa normaalia enemmän työtä laadunvalvonnassa ja pakkauksessa, mutta asiakkaalle asti keli ei saisi mansikan laadussa näkyä negatiivisessa mielessä.” toteaa tilan isäntä Jari Koskinen

Luomumansikka nauttii varjosta.
Luomumansikka nauttii varjosta ja puolipilvisistä päivistä.

Positiivista kuitenkin on se, että jokaisessa mansikassa on suunnilleen sama määrä vitamiineja koosta riippumatta, sillä loppuvaiheessa mansikka kasvaa lähinnä kokoa, eikä sen vitamiinien määrä juurikaan lisäänny.

Vadelman satokausi alkaa parin viikon päästä, herukoiden hieman myöhemmin.

Tilanne Keskylän tilan vadelmapelloilla näyttää kiitolliselta, ja vadelmaa päästään poimimaan arviolta parin viikon päästä, heinäkuun puolivälissä.  Kesällä 2021 vadelmaa on mahdollista tulla poimimaan Keskylän tilalle myös itse.

Viime vuosi on ollut aikaisin kukkivan mustaherukan kannalta hankala, sillä kohtalaisen myöhään keväällä tulleet yöpakkaset ovat vioittaneet suuren osan kukkasista. Tänä vuonna tilanne kuitenkin on toinen, ja herukkapensaissa on suuri määrä raakaa marjaa kypsymässä. Jotta herukka on hyvää ja aromikasta, pitää sen olla niin kypsää, että se melkein varisee itsekseen irti pensaasta. Herukka kypsyy tämänhetkisen arvion mukaan elokuun alkupäivinä. Mahdollisesti erityisen lämpimän kevään vuoksi jopa muutaman päivän normaalia aiemmin.

Mansikkahinnasto aukeaa tästä, ja tilaamaan pääset tätä painamalla!

Mitä vadelma oikeasti maksaa?

Vadelman hinta on puheenaihe, joka käy kuumana loppukesästä kun vadelmaa pelloilta poimitaan ja sitä markettien edessä ja toreilla myydään.

Vadelma maksaa keskylän tilalla valmiiksi pakasterasioihin pakattuna 25,20 €/kg (2 LK) – 31,20 €/kg (1 LK)

Viimeaikoina vadelman pakkauskoko sekä rasioiden osalta että rasioiden määrä laatikossa on vaihdellut suuresti myyjästä ja ostopaikasta riippuen.

Olenkin koonnut tähän artikkeliin hieman materiaalia vertailua helpottamaan sen suhteen, mitä vadelma maksaa missäkin pakkauskoossa.

Vadelman hintaPakkauskoko ja määräVadelman kilohintaLisätieto
4,201 * 200 g20 € / kgTavanomainen vadelma myydään usein 200 gramman rasiassa. Järvenkylän koju 31.7.2020 Kaarinassa
258 * 150 g20,83 € / kgMonesti laatikollisessa on 8 rasiaa
7810 * 250 g31,20 € / kgKeskylän tilan luomuvadelman 1 LK hinta Paraisilla koko kauden 2020
51,9010 * 250 g20,76 € / kgmatjarkotiin.fi laatikkohinta 31.7.2020
51,501,5 kg34,33 € / kgmarjatkotiin.fi luomuvadelma 31.7.2020
6310 * 250 g25,20 € / kgKeskylän tilan luomuvadelma, 2 LK hinta Paraisilla koko kauden 2020

Kuten ylläolevasta taulukosta huomaa, vadelmalaatikon hinta ei suoraan kerro vadelman kilohintaa, eivätkä vadelmalaatikoiden hinnat ole keskenään tästä syystä välttämättä vertailukelpoisia.

Lisäksi huomioon on hyvä ottaa myös vadelmalajike ja se, miten se on tuotettu.

Vaikka tavanomaisesti viljelty vadelma on näyttävä ja komea, kohtalaisen helposti poimittava ja myyvän näköinen, on se usein lajiketta joka on kehitetty suuri koko ja näyttävyys sekä sadontuotto edellä.

Voidaan ajatella, että jos tuotteeseen pumpataan vettä ja kasassa pitävää rakennetta enemmän kuin se luonnollisesti olisi valmis vastaanottamaan, ja jos samaan aikaan ei kuitenkaan lisätä aromien määrää, jää maku helposti jälkeen villivadelmalle joka kasvaa omaan tahtiinsa.

Vadelman luonnollinen leviämistapa uusille alueille on aikojen alusta ollut niin kutsutusti mahan kautta. Linnut ja eläimet ovat popsineet vadelmaa pensaasta ja ulostaneet sen kilometrien tai kymmenien päähän alkuperäisestä paikasta.

Jotta vadelma on eläimille kelvannut, on sen toki pitänyt maistua hyvältä ja samaan aikaan olla jollain tavalla ravinteikasta.

Kun ihminen aikanaan on ruvennut vadelmaa kehittämään parempaan suuntaan, on määrääväksi tekijäksi asetettu kaupallisesti merkittävät seikat. Ulkonäkö, sadontuotto ja poiminnan helppous.

Näillä ei välttämättä ole enää mitään tekemistä maun ja aromin kanssa.

Me Keskylän tilalla viljelemme aromikasta ja hyvin lähellä villivadelman makua (ja kokoa) olevaa Muskoka-lajiketta. Annamme vadelmiemme nauttia auringosta ja kasvaa ja kypsyä omaan tahtiinsa ilman väkilannoitteita ja kasvutunneleita.

Emme myöskään ruiskuta vadelmia myrkyillä, jolloin voit olla varma, että saat suuhusi takuulla myrkkyjäämistä puhtaita vadelmia.

Monet kerran vadelmaamme maistaneet ovat jääneet asiakkaiksemme tuleviksi vuosiksi. Joku siinä luomuvadelman maussa siis vetää puoleensa.

Sen enempää perustelematta tarjoan tähän linkin vadelmahinnastoomme ja tilauslomakkeeseen. Vadelmakausi jatkuu vielä.

Joulutorttu ruusukvittenhillolla

Vaikka, tai ehkä juuri siksi, että joulu jo meni ja suurimmat kiireet rahoittuivat, ehtii leipomaan joulun perinteistä herkkua, joulutorttua.

Ajan ja kvittenhillon kanssa.

Joulutorttujen täytteenä nähdään tai maistellaan perinteisesti luumua, omenaa ja aprikoosia. Kaikki hieman saman makuisia, kaksi niistä jopa saman värisiä keskenään. Eikä tämä uusi tulokas nimeltään ruusukvittenhillo näistä kahdesta värin puolesta juuri poikkea. Sekin on kellertävää.

Joulutorttu ruusukvittenhillolla on piristävä makuelämys

Ja hyvää.

Ruusukviten on pieni ja kova, matalassa pensaassa kasvava hedelmä, jonka kiiltävän kuoren alla sykkii posket lommolle vetävä happamuus. Tämän happamuuden, runsaan c-vitamiinipitoisuuden ja kellertävän värinsä vuoksi kvitten on mainiota raaka-ainetta hieman erilaiseen hilloon.

Happamia ja pektiinipitoisia hilloja on hyvä maistella juustojen, keksien ja muiden pikkusuolaisten makupalojen kanssa. Näissä kvittenin happamuus tuo mukavan lisän muuten tavallisiin (tai erikoisiin) juuston aromeihin.

Mutta hypätäänpä esittelystä asiaan. Ruusukvittenhillo on erään kvittentietoisen asiakkaamme kertoman mukaan mitä mainiointa täytettä joulutorttuihin. Ja niin se todella vaikuttaa olevan.

Ylläoleva kuva asian jossain mielessä todistaa. Ja uunista tuleva ihana aromi vahvistaa. Ruusukvittenhilloa voi mainiosti käyttää joulutortun täytteenä.

Joulumarkkinat ”Maan maut” Fiskarsin ruukissa

Osallistumme Fiskarsin ruukissa 30.11.2019 – 1.12.2019 pidettävään maan maut tapahtumaan, joka järjestetään Fiskarsin joulumarkkinoiden yhteydessä.

Maan maut tapahtumassa on esillä lähiruokaa, luomua ja hieman erikoisempaa herkuteltavaa Joulun ja itsenäisyyspäivän tarjoiluihin.

Keskylän tilalta tulee tuttuun tapaan mahtava kattaus kesän makuja lasisissa purkeissa ja pulloissa. Sekä maistettavaksi että mukaan ostettavaksi.

Erityisen suosion saaneet Tumma jouluglögi ja vaalea luomuglögi ovat mukana myös.

Tule kaappaamaan Joulun maut mukaasi.

  • Joulumarkkinat Maan maut Fiskarsin ruukissa
  • Paikka: Musta ja valkoinen sali, kuparipaja
  • Kuparivasarantie 5, 10470 FISKARS
  • Aika: 30.11. – 1.12.2019 Klo 10 – 16

Nähdään Fiskarsissa!

Ostaisinko luomumansikkaa? – Lue asiakaskokemuksia.

Luomumansikan kysyntä on havaintojemme mukaan vuodesta toiseen kasvussa ja luomumansikkaa ostetaankin nyt yhä useammin perheeseen jossa muuten on totuttu kuluttamaan tavanomaisesti viljeltyjä elintarvikkeita. Luomumansikka ei siis ole enää vain erityisen terveystietoisten tai todellista huippulaatua hakevien kuluttajien valinta.

Toki viljelemämme luomumansikka edelleen täyttää normaalia tiukemmat laatuvaatimuksemme ja sisältää huomattavasti vähemmän (eli ei ollenkaan) torjunta-aineita kun tavanomaisesti viljelty ja homeenestoaineilla käsitelty lajitoverinsa.

Jari Koskinen – Mansikanviljelijä

Miksi ostaisin luomumansikkaa?

Tilaltamme ostetaan luomumansikkaa aivan tavallisten perheiden pakkaseen, hilloaineiksi ja kakun päälle tai suoraan syötäväksi monesta eri syystä.

Luomumansikkaa 5 kg laatikossa.
Luomumansikkaa ostetaan ihan tavallisiin perheisiin monesta eri syystä.

On perheitä jotka arvostavat torjunta-aineettomuutta ja haluavat nauttia varmasti puhtaista mansikoista. Tällaisten perheiden oville usein viemme laatikollisen tai pari luomumansikkaa, tai palvelemme maukkaat mansikat auton takaluukkuun tilamyymälässämme Paraisilla.

Asiakkainamme on henkilöitä jotka pitävät siitä, että mansikkalaatikollisen voi syödä vaikka silmät kiinni ilman pelkoa pohjan vetisistä tai homeisista mansikoista. Pakkaamme jokaisen luomumansikkalaatikollisen erikseen, joten tilaltamme myytävät mansikkalaatikolliset ovat käyneet kokeneiden pakkaajiemme tarkan silmän alla, mansikka kerrallaan. Tästä johtuen voimme olla varmoja siitä että mansikka on koko laatikossa yhtä hienoa ja hyvää kuin mansikkalaatikon päällä.

Ostamme Koskisen mansikkaa joka vuosi itsellemme ja varaamme samalla myös lastemme perheille. Koskaan emme ole joutuneet heittämään yhtään huonoa marjaa pois laatikosta.

Pitkäaikainen asiakkaamme

Useimmat asiakkaamme varaavat ja näinollen varmistavat aromikkaat mansikat itselleen jo hyvissä ajoin ennen mansikkakauden alkua. Toimitamme mansikat ja muut tuoretuotteet pääasiassa varausten perusteella, vaikka tilamyymälässämme silloin tällöin, kiihkeimpään sesonkiaikaan, onkin jokin laatikko ilman osoitetta. Tällaisen laatikollisen toki voimme myydä myös yhtäkkiä pihalle tulevalle mansikannälkäiselle asiakkaalle.

Olemme saaneet kiitosta siitä, että viljelemämme luomumansikan hinta näkyy suoraan kotisivuillamme. Useat asiakkaamme ovatkin saaneet tiedon tilastamme löytämällä mansikkahinnastomme ja sitä kautta tulleet tietoiseksi maukkaasta luomumansikasta.

Mansikkaa 🍓 poimitaan kiivaasti, nyt kannattaa pakastaa ❄️ luomumansikkaa sillä kausi voi olla lyhyt!

Keskylän tilalla Paraisilla Mansikkaa poimitaan nyt kiivaasti ennätyksellisen aikaisessa vaiheessa. Harvoin luomumansikkaa avomaalta saa suuria määriä ennen juhannusta mutta tänä vuonna asia on toisin.

”Mansikoita on yleensä saanut poimittua pieniä määriä ennen juhannusta ja suurempi määrä mansikkaa on kypsynyt vasta juhannuksen jälkeen. Nyt näyttää kuitenkin siltä että herkullista luomumansikkaa on tullut suuri määrä jo ennen juhannusta.” Kertoo tilan isäntä Jari Koskinen

Nyt onkin mainio aika laittaa luomumansikkaa pakkaseen talven varalle ja syödä vaikka sellaisenaankin.

🍓Vilkaise tästä mansikkahinnastoa

Keskylän tilalla viljellään luomumansikkaa,  pääasiassa Bountya ja Lumotarta kaudella 2018.

Lumotar on aikainen, makea ja erittäin aromikas Marja joka kestää hyvin niin kaupan hyllyllä kuin kotona jääkaapissakin. Mansikka kannattaa toki syödä mahdollisimman pian hankkimisen jälkeen mutta joskus tilanne edellyttää säilytystä. Tällöin on hyvä valita mansikka joka kestää säilytyksen tuoreena.

Hyvää mansikkaa tuoreena etsivälle Lumotar on erinomainen valinta.
Hyvää mansikkaa tuoreena etsivälle Lumotar on erinomainen valinta.

Lisää tietoa Lumottaresta tästä linkistä.

Bounty on perinteisesti tilan valikoimaan kuuluva mansikkalajike joka on saanut asiakkaiden suut hymyyn vuodesta toiseen. Bounty aromi on erittäin mukaansatempaava ja monet haluavatkin juuri Bountya kun mansikkaa pakkaseen laittavat.

Oli lajike mikä tahansa on mansikkaa hyvä hieman viilentää ennen nauttimista.

”Hieman viileänä mansikan aromi tulee paremmin esille kun suoraan pellosta lämpimänä nautittuna” kertoo Jari Koskinen

Luomumansikkaa Turkuun, Helsinkiin, Espooseen ja Turun lähikuntiin – Pääkaupungissa arvostetaan hyvää mansikkaa ja palvelua.

Vaikka Keskylän tila sijaitseekin Turun saaristossa, Paraisilla, toimitetaan mansikoita satokauden aikana päivittäin pääkaupunkiseudulle.

”Helsingin ja Espoon asiakkailla on ollut alusta asti suuri merkitys tilallemme. Vaikka alkuaikoina toimitus bussikuljetuksena on ollut meidän puoleltamme lähinnä halua palvella asiakkkaita hyvin, on tästä kehittynyt vähitellen kätevä ja nopea toimintamalli jolla saamme aamuntuoreen mansikan puoleen päivään mennessä perille Helsinkiin.” Mainitsee Jari Koskinen

 

Mansikka Turku – Luomumansikkaa tuoreena tilalta!

Olemme havainneet sanaparien mansikka turku ja luomumansikka turku olevan eräitä suosituimmista hakusanoista asiakkaidemme keskuudessa. Helpoittaaksemme turkulaisten mansikanjanoisten herkuttelijoiden etsimisen tuskaa olemme luoneet tämän sivun, erityisesti turkulaisille vastuullisesti ja puhtaasti tuotettua mansikkaa kaipaaville ihmisille.

Mansikka Turku - Kuvassa turun saaristossa kasvanutta mansikkaa.
Turun saaristossa kasvanut mansikka turkulaisen kuluttajan ruokapöydässä on todellista lähiruokaa. Tuoreena ja aromikkaana suoraan tilalta.

Uskomme että hakulausetta mansikka turku käytettäessä ollaan erityisesti kiinnostuneita siitä mistä mansikkaa turussa saa ostaa, mitä turkulainen mansikka maksaa ja miten mansikkaa turussa ja lähikunnissa tuotetaan. Tähän kaikkeen ja moneen muuhun asiaan pyrimme tuomaan vastauksen tällä sivulla.

Me Keskylän tilalla kasvatamme aitoa luomumansikkaa Turun saaristossa, luonnonkauniilla etelärinteillä. Toimitamme mansikkaa Turun alueelle kotiinkuljetuksena ja palvelemme tilamyymälässämme aamuvarhaisesta alkuiltaan.

Allaolevilla linkeillä pääset pikaisesti sinua mahdollisesti kiinnostaviin aiheisiin.

🍓 Mansikan hinta – Mansikkahinnasto vuodelle 2020

🍓 Mansikan tilaus – Näin tilaat mansikkasi helposti

🍓 Luomumansikka on makuelämys – Mikä saa meidät viljelemään mansikkaa

Puolen litran mansikkarasia pikkuherkutteluun

Välillä kesän kiireiden keskellä tai loman rentouden lisäämiseksi kaipaa pientä rasiallista mansikkaa, auringon lämpöä kauniissa punaisessa paketissa. Mielestämme vastauksen tähän mansikankaipuuseen tuo puolen litran rasia laadukasta, rakkaudella tuotettua ja tarkalla silmällä valittua luomumansikkaa.

Mansikka Turku - Puolen litran rasia luomumansikkaa pieneen kesänjanoon
Puolen litran mansikkarasia on mainio pakkauskoko pikkuherkutteluun Turussa

Kasvattamaamme luomumansikkaa pikkurasiassa Turussa toimittavat teille seuraavat kauppaliikkeet ja erikoismyymälät.

Stockmann herkku, Turku

Ruohonjuuri Turku

K-Citymarket Kupittaa

K-Citymarket Skanssi

5 kilon mansikkalaatikko tai enemmän

Välillä käy niin että pakastin tyhjenee, lastenlapset syövät viimeiset mansikat puuron päällä tai tehosekoitin hurauttaa rasiallisen mansikkaa viileäksi smoothieksi. Tavalla tai toisella mansikat kuitenkin loppuvat ennemmin tai myöhemmin ja koska pakastin pitää siitä että sitä käytetään tarvitaan sinne jotain säilytettävää. Kokemuksemme mukaan mansikkaa voi ja kannattaa pakastaa myös talven varalle.

Uskomme että viiden kilon mansikkalaatikollinen riittää yhden keskivertoihmisen talven mansikkatarpeen täyttämiseen. Olemme koonneet mansikasta erilaisia lajitteita hieman käyttötarkoituksen mukaan-  mehumarjasta kannattomaan priimaan. Erilaisiin mansikkalaatuihin ja mansikan hintaan voit tutustua oheisista linkeistä.

Luomumansikka Turku - Luomumansikkaa saa Turun alueella myös viiden kilon laatikoissa.
Luomumansikka 5kg laatikossa on pakkauskoko suurempaan mansikkanälkän.

Luomumansikan kotiinkuljetus Turun alueella

Mielestämme on hassua vaatimalla vaatia ihmistä ajamaan mansikkalaatikon takia useita kilometrejä jos muuta asiaa tilallemme ei ole. Tämä on innoittanut meidät kehittämään kotiinkuljetuksen viiden kilon laatikoille ja sitä suuremmille erille Turun alueella ja lähikunnissa.

Kustannnusten kattamiseksi veloitamme mansikkalaatikoiden kotiinkuljetuksesta korvauksen, alkaen kymmenen euroa. Tällä tavalla pystymme toimittamaan aamuntuoreen mansikan kotiovelle ja tarvittaessa keittiön pöydälle asti kannettuna.

Uskomme että hyvin palveltuna pidät mansikastamme vieläkin enemmän.

Mansikka Turku – Näin mansikan tilaus onnistuu!

Haluamme tehdä hyvän mansikan nauttimisesta mahdollisimman helppoa.

Seuraavilla yksinkertaisilla askelilla mansikan makuun pääsee herkullisen helposti;

  1. Soita 040 588 8185 ja varaa oma mansikkamääräsi. Litra, laatikollinen tai useampi. Voit myös lähettää tilauksesi sähköpostilla osoitteeseen mansikkakoskinen@gmail.com
  2. Puhelun aikana vahvistamme varauksesi ja kirjoitamme asian tilauskirjaamme. Sähköpostilla asioidessasi saat vahvistuksen varauksestasi.
  3. Ole kotona sovittuna aikana tai nouda tilaus tilaltamme. Maksaa voit käteisellä, kortilla tai sovittaessa laskulla.
  4. Nauti, pakasta tai tee mansikkakakku.

Mansikka on yllättävän kiva juttu kun sen saa luomuna, läheltä ja huolellisesti perille toimitettuna.

Viljelemme mansikkaa koska itse rakastamme mansikkaa.

Kohtaamme välillä kysymyksen ”miksi juuri mansikka” tai ”mikä saa teidät vuodesta toiseen luomumansikkaa viljelemään?”

Tilamme tarinaa luomumansikan osalta löydät sivun ”luomumansikka” alusta.

 

Paraisten päivät – Mehua, hilloa ja tuoretta Mansikkaa 🍓

Paraisten päivät (8.6.2018 – 9.6.2018) avaa kesän mökkikautta Paraisilla, kävelykadulla järjestettävän markkinatapahtuman muodossa. Paraisten päivillä on monenlaista ohjelmaa niin lapsille kuin aikuisillekin sekä tietysti herkullisia paikallisia tuotteita tuottajien itsensä myyminä.

Jari Koskinen esittelemässä mehuja ja hilloja "Saaristo open"-tapahtumassa Paraisilla. Paraisten päivät seuraavat perässä seuraavana viikonloppuna.
Jari Koskinen esittelemässä mehuja ja hilloja ”Saaristo open”-tapahtumassa Paraisilla. Paraisten päivät seuraavat perässä seuraavana viikonloppuna. Kuva: Margot Wikström

Keskylän tila osallistuu Paraisten päiville tuoden mehut, hillot ja tuoreet mansikat kävijöiden tutustuttaviksi ja kotiin vietäväksi.

Tilan kojusta löydät tuoretta mansikkaa, mansikkakauden 2018 ensimmäisiä punaposkia kauniisti rasiaan pakattuna. Keskylän tilan mansikoista, ja vadelmista tehtyä luomuhilloa sekä vadelmista, mansikoista ja ruusukvittenistä tehtyjä mehuja.

Mehuja ja hilloja on maistettavana ja mahdollisesti jokin mansikkarasiakin aukeaa maistiaisiksi tapahtuman edetessä.

Tervetuloa tutustumaan, vaihtamaan kuulumisia ja ostamaan paikallista aitoa luomua ruokapöytään tai mökkimatkalle.

Mansikkakausi 2018 – Aito luomumansikka kruunaa kesän ja tuo mieleen muistot lapsuudesta.

Mansikkakausi 2018 on alkanut Keskylän tilalla lämpimästi. Olemme nauttineet lähes sateettomasta ja lämpimästä keväästä ja mansikkamme ovat paistatellet auringossa luomupeltojen ravinteista nauttien.

Mansikkakausi 2018 on alkanut Keskylän tilalla lämpimästi.
Mansikkakausi 2018 on alkanut Keskylän tilalla lämpimästi. Kuvassa ensimmäisiä luomumansikoita poimii tilan isäntä Jari Koskinen.

Katsaus mansikkakauteen 2.6.2018

Olemme jokin aika sitten poimineet ensimmäiset mansikat kausihuoneista ja toimittaneet ne herkullisina kuluttajien ruokapöytiin.  Huoneessa kasvaneet mansikat ovat kohtalaisen kokoisia ja kauniita mutta odotamme innolla avomaan ensimmäisiä punaposkia, niissä maku on hitaamman ja lähempänä maata tapahtuvan kasvun vuoksi vieläkin ihanampi.

Mansikkakausi 2018 alkaa avomaalla täydellä teholla noin parin viikon kuluttua.
Mansikkakausi 2018 alkaa avomaalla täydellä teholla noin parin viikon kuluttua.

Mansikkakausi – tilannepäivitys 7.6.2018

Aurinkoiset säät ovat innostaneet mansikat kovaan kasvuun ja raakileita, kohtalaisen kokoisia on jo runsaasti.

Mansikka kauden 2018 ensimmäisiä raakileita avomaalla
Aurinkoinen sää ja huolellinen kastelu ovat innostaneet mansikat tekemään kunnolla raakileita.

Viime päivien pilviset säät ovat antaneet mansikalle aikaa kerätä raakileisiin rauhassa makea ja kokoa ennen kuin pinta rupeaa punoittamaan.

Talvituhoja ei uusissa mansikkakkasvustoissa juuri näy joten  paikkaistutuksille ei ole suuremmin tarvetta.

Mansikoita on helteiden aikana kasteltu ja sadetettu runsaasti ja nyt kun maa on saatu sopivan kosteaksi on suoritettu mansikan perkaustöitä. Luomutuotannossa perkaaminen on tärkeässä roolissa koska rikkakasvien torjunta myrkyillä ei tule kysymykseen.

Kuvassa mansikka kasvustoa vuonna 2018. Mansikat pelataan hyvissä ajoin ennen satokauden alkua.
Luomutuotannossa mansikan perkaaminen on tärkeässä roolissa koska rikkakasveja ei torjuta myrkyillä.

Kaiken kaikkiaan mansikkakausi avomaalla näyttää etenevän tällä hetkellä hienosti ja mansikoita saadaan tämänhetkisen arvion mukaan edelleen hieman ennen juhannusta.

Mansikkakauden kuulumiset 9.6.2018

Pari pilvistä päivää on antanut luomumansikalle hyvin aikaa kerätä aromia ja kokoa ennen punerruksen alkamista.

Pelloillamme on kitketty rikkaruohoja mansikkapuskien juurelta ja kasteltu ahkerasti pilvisestä säästä huolimatta.

Mansikkakauden ensimmäiset luomumansikat avomaalla kypsyvät tämänhetkisen arvion mukaan noin parin viikon sisällä. Mikäli helteet jatkuvat kovina eikä puolipilvistä päivää suuremmin tule, on vuoden 2018 mansikkakausi todennäköisesti ohi hyvinkin nopeasti.

 

 

Mansikan satokausi 2018 – Mansikka-aika 2018

Mansikan satokausi 2018 – Millainen mansikka-aika kesällä 2018 tullaan kokemaan?

 

Päivitys 24.6.2018

Mansikan satokausi keskylän tilalla on tälä hetkellä parhaimmillaan. Mansikkaa kypsyy viikolla 25.6. – 1.7. hyvää vauhtia ja nyt onkin mainio aika pakastaa ja nauttia mansikasta tuoreena.

Tässä pari linkkiä mahdollisesti kiinnostaviin aiheisiin tilallamme:

🍓 Mansikan hinta – Mansikkahinnasto vuodelle 2018

🍓 Mansikan tilaus – Näin tilaat mansikkasi helposti

🍓 Luomumansikka on makuelämys – Mikä saa meidät viljelemään mansikkaa

Ensimmäiset avomaan mansikankukat ovat auenneet Keskylän tilalla kuluneen viikon aikana. Tämän innoittamana teemme pienen katsauksen tulevaan mansikka-aikaan – katsomme millainen mansikan satokausi 2018 tulee mielestämme olemaan – näin blogikirjoituksen muodossa.

Mansikan satokausi 2018 alkaa neljä - viisi viikkoa ensimmäisten mansikankukkien auettua. Mansikka-aika eli mansikan pääsatokausi kestää yleensä noin nelisen viikkoa.
Keskylän tilan ensimmäisiä mansikankukkia vuonna 2018

Milloin mansikan satokausi alkaa?

Mansikat kypsyvät yleensä neljä-viisi viikkoa ensimmäisten kukkasten ilmestymisen jälkeen. Näinollen mansikan satokausi alkaa juhannuksen tienoilla mikäli säät suosivat. Satokauden alku vaihtelee vuosittain luonnollisesti muutaman viikon suuntaan tai toiseen,

Kauanko mansikan pääsato kestää?

Mansikan pääsato kestää keleistä riippuen kahdesta neljään viikkoa. Kova helle ja poutasää mansikoiden kypsyessä lyhentävät satokautta koska mansikat kypsyvät kaikki kertarysäyksellä. Toisaalta myös kovat sateet ja kosteus ovat tehokkaita sadonpilaajia. Kosteus homehduttaa jo kypsyneet mansikat.

Koska mansikat ovat kalleimmillaan?

Suomen mansikkakaudella kalleimmista mansikoista pääsee yleensä nauttimaan heti kauden alkaessa. Alkukauden mansikat myydään perinsteisesti pienissä rasioissa suuremmalla kilohinnalla. Pakastukseen ja söilöntään on hyvä hankkia mansikat avomaan satokauden aikana. Kasvihuonemansikat ovat usein hieman miedompiaromisia kuin avomaan kasvatit.

Keskylän tilalla mansikan hinta pysyy samana koko avomaan satokauden ajan.

Millainen mansikkasato on odotettavissa kesällä 2018?

Talvi 2017-2018 on ollut leuto ja kohtalaisen luminen. Tämä on pelastanut suurimmaksi osaksi mansikat talven aiheuttamilta pakkasvaurioilta. Verrattuna vuoteen 2017 on tilallamme huomattavasti vähemmän talven vaurioittamia mansikkapuskia.

Olemme myös viimevuonna istuttaneet suuren määrän uutta mansikkaa joka rupeaa olemaan tällä kaudella satoikäistä.

Odotamme näinollen kesälle 2018 hyvää ja aromikasta mansikkasatoa.