Keskylän tilan luomusuunnitelma

Luomusuunnitelma 18.04.2017

Jari Koskinen / Keskylän Tila 573081454

 

Toiminnan kuvaus

Keskylän tila Paraisilla tuottaa työntekijöineen laadukkaita, luonnonmukaisesti ja biodynaamisen viljelyn periaatteita noudattaen viljeltyjä maataloustuotteita sekä niistä tehtyjä jalosteita laatutietoisten kuluttajien nautittavaksi.

 

Keskylän tilan tuotevalikoima kattaa seuraavat osa-alueet (tilanne kesällä 2017):

Viljeltävät tuotteet:

Perunaa, vähäinen määrä

Mansikkaa

Musta-, valko-, ja muiden värisiä herukoita

Kasvihuonekurkkua

Vadelmaa

Ruusukvitteniä

Kesäkurpitsaa

Jalosteet:

Mansikka- ja vadelmahillo, makeutettu

Mansikka-, vadelma-, ja mustaherukkamehu, makeutettu ja makeuttamaton

Pakastemansikka, pakastemustaherukka ja pakastevadelma.

Mansikan, herukoiden sekä vadelman taimet.

 

Tuoretuotteet tuotetaan tilan omilla pelloilla kunkin kasvin luontaisia oloja ja vaatimuksia mukaillen. Kasvihuonetuotteet tuotetaan kasvihuoneessa.

 

Tuoretuotteet pakataan soveltuviin pakkauksiin – mansikat ja marjat rasioihin, perunat pusseihin ja kurpitsat yleensä viiden kilon pahvisiin vihanneslaatikoihin.

 

Jalosteet tuotetaan pienessä mittakaavassa kotikeittiössä. Jalosteisiin lisätään tilan ulkopuolelta olevana tuotteena luonnonmukaisesti tuotettua kidesokeria kulloinkin reseptin vaatima määrä.

 

Jalosteet pakataan kertakäyttöisiin, uusiin pakkauksiin siten että mehut pullotetaan ja hillot purkitetaan. Jalosteiden pakkaamisessa huolehditaan sulkimien pitävyydestä ja ennen toimitusta tarkistetaan että pulloihin ja purkkeihin ei ole päässyt ilmaa pilaamaan tuotteiden mikrobiologista laatua.

 

Hyvää tuotantotapaa pyritään ylläpitämään valmistamalla jalosteet ainoastaan laadukkaasta omasta marjasta sekä lisäämällä ainoastaan luonnonmukaisesti tuotettua sokeria jonka luomuisuudesta varmistutaan pakkauksen etiketti tarkistamalla.

 

Jalosteiden kuljetuspakkauksiin merkitään näkyvästi FI-EKO-201. Sama teksti merkitään myös lähetteisiin / laskuihin. Lähete vastaa vaatimuksenmukaisuusvakuutusta.

 

Pakasteet pakataan pakasterasioihin ja jäädytetään tilalla olevissa arkkupakastimissa tai kuljetetaan pakastettavaksi ulkopuoliseen pakkasvarastoon.

Tuotteiden ja jalosteiden valmistus on kausiluontoista siten että kesällä tuotetaan tuoretuotteita kunkin tuotteen kyspymisajan mukaisesti.

Pakastetuotteita tuotetaan myöskin kesällä. Pakasterasioihin pakataan satohuippujen aikaan marja jota ei luokitella esimerkiksi mehu- tai hillomarjaksi.

 

Hilloja ja mehuja tuotetaan pääasiassa talvikaudella tarpeen mukaan. Tuottaminen on ajoittaista, arviolta kerran kuukaudessa tapahtuvaa.

 

Tuotteet etiketöidään soveltuvin etiketein.

Marjarasioissa käytetään liimattavaa tarraetikettiä josta ilmenee marja, paino, tuottajan tiedot sekä EAN-koodi. Myöskin tuotantotapa “Luomu” tai “Demeter” on merkitty etikettiin samoin kun vaadittavat EU:n “lehtilippu” ja muut koodit.

 

Mehuissa ja hilloissa käytetään vastaavanlaisia liimattavia tarraetikettejä joihin on tulostettu sisällön määrä, valmistusaineet, tuotteen nimi, lippumerkit ja valvovan viranomaisen tiedot, tuottajan tiedot sekä EAN-koodi.

 

Jalosteiden säilyvyys perustuu pastörointiin ja kuumana pakkaamiseen esikuumennettuihin astioihin. Astioiden täyttöaste kuumana on 100 prosenttia. Sulkimet “twist-off” sulkimia jolloin pakkauksissa on alipaine.

Tuotteiden mikrobiologisen laadun säilyminen ja alipaineisuus voidaan varmistaa tarkastamalla kannen muoto.

 

Taimiaineisto

Tilalla tuotetaan sekä omaan käyttöön että myyntiin mansikan, herukan ja vadelman taimia.

Taimiaineisto kerätään viljeltävistä kaveista ja siirretään kasvamaan pieniin, kullekin kasville sopivan kokoisiin astioihin.

Mansikan avomaalta otetut rönsyt kuumavesikäsitellään ennen istuttamista kennoihin mansikkapunkin leviämisen estämiseksi.

Kasvihuoneessa kasvatetut mikrotaimista tuotetut rönsyt istutetaan sellaisenaan kennoihin. Taimiin lisätään petopunkkeja mansikkapunkin ja muiden tuholaisten torjumiseksi.

Suomessa toistaiseksi esiintymättömien kasvitautien välttämiseksi taimiaineistoa ei tuoda ulkomailta ja lisäysaineistoa uusittaessa käytetään ainoastaan varmennettua tai mikrolisättyä taimiaineistoa.

 

Tuotannossa ei käytetä alihankintaa.

 

Tuotannossa on ainoastaan luomu- ja Demeter-tuotteita.

 

Tuotantotilat

Tuotantotilat koostuvat pelloista, pakkaus- ja myyntitilasta, kylmävarastoista, säilytystiloista ja jalosteiden tuottamiseen käytetystä kotikeittiöstä.

 

Pellot

Pellot sijaitsevat Paraisten kaupungissa, Kappelinrannan ja Nilsbyn kylissä. (ks. Karttalitteet).

Peltoja käytetään alkutuotteiden kasvattamiseen ja pelloilla olevia teitä ja polkuja niiden poiskuljettamiseen omalla kalustolla.

 

Kasvihuoneet

Tilalla viljellään kasvihuonekurkkua kasvihuoneissa. Kurkut kylvetään turvemultaseokseen ja ruukutetaan sekä istutetaan jakojuurilaatikoihin tai kasvusäkkeihin.

Jakojuurilaatikoissa toiselle puolelle annetaan kasteltaessa pelkästään vettä ja toiselle puolelle sekä vettä että lannoitteita tarpeen mukaan. Kurkut kerätään kasvihuoneesta valkoisiin uudelleenkäytettäviin muovilaatioihin ja pakataan yleensä lähes samantien kauppoja ja tukkuliikkeitä varten pahvisiin viiden kilon laatikoihin.

 

Tuholaisia kasvihuoneessa torjutaan petopunkein ja vastaavin menetelmin sekä tarvittaessa Bioruiskutteella (Ei enää 24.7.2015 lähtien). Tuholaisten määrää seurataan silmämääräisesti kasvustoa seuraamalla.

 

Lisälannoitteena kasvihuoneissa käytetään nestemäisiä Novarbon Aino-lannoitteita.

 

Kasteluvesi otetaan kasivhuoneisiin tilalla sijaitsevasta porakaivosta sekä tilalla sijaitsevasta vanhasta rengaskaivosta johon on asennettu uusi pumppu tätä tarkoitusta varten. Kasvihuoneissa käytetään kasteluvetenä kasteluojasta saatavaa vettä vain poikkeustapauksisssa, silloin kun kaivojen oma vesi ei tarkoitukseen riitä. Kasteluojaveden käyttämättömyys johtuu veden kohtalaisen korkeasta suolapitoisuudesta joka rajatulla kasvualustalla aiheuttaa ongelmia liiallisen suolan muodossa.

Porakaivovedestä poistetaan ennen käyttöä liika suola käänteisosmoosilaitteistolla.

 

Varasto- ja pakkaustila, Nilsby

Nilsbyssä sijaitsee tilan kylmävarasto, perunakellari sekä vihannesten pakkaamiseen käytettävä tuotantotila. Osoitteessa on myös piha-aluetta jota käytetään liikennöintiin tuotteiden toimituksessa pakkaamoon tai varastoon ja niiden toimittamisessa varastosta pois.

Talvella ja keväällä kylmävarastoa käytetään mansikantaimien säilyttämiseen -1 asteen pakkasessa jolloin sadonajoitus näiden taimien kanssa on mahdollista.

Satokauden aikana kylmävarastossa varastoidaan kesäkurpitsaa silloin kun sitä ei toimiteta suoraan pakkauksen jälkeen tukkumyyntiin tai vähittäisliikkeisiin.

Kuva 1, Nilsbyn varasto- ja pakkaustilat.

 

Nilsbyssä sijaitsevat tilat ovat betonilattiaisia, betoni- tai harkkoseinäisiä ja ulkopuolelta peltikatolla katettuja tiloja.

Pakkaus- ja vastaanottotilassa on lattiakaivo sekä ulospäin aukeavat kaksi ovea joista toinen on leveämpi ja toinen pienempi, nk. kulkuovi. ovet ovat samassa karmissa jolloin kumpikin ovi avaamalla saadaan tilaan leveä kulkuaukko.

 

Kylmävarastoon johtava ovi on eristetty uretaaniliukuovi. Peltipintainen.

 

Perunakellarin ovi on puinen, kaksiosainen ja normaalisti saranoitu.

 

Tiloissa ei ole ikkunoita, lukuunottamatta kellarin “eteistä” (alue perunakellarin ja pakkaus- ja vastaanottotilan välissä) sekä pakkaus- ja vastaanottotilaa jossa ikkunat ovat käyntiovesta katsottuna vastakkaisella puolella.

 

Perunakellarin lämmönsäätely toimii osin “maakellari-periaatteella” ja talvella kovien pakkasten vallitessa tilan lämmittämiseen joudutaan käyttämään sähkötoimista puhallinlämmitintä. Kesällä perunakellari on viileä maan vaikutuksesta.

 

Kylmävaraston lämmön- ja kylmänsäätely tapahtuu nykyaikaisella kompressorilla ja kylmävarastossa olevalla kokonaisuuteen kuuluvalla jäähdytinyksiköllä. Kompressorin lauhdutinyksikkö vastaavasti tuottaa lämpöä ja se on sijoitettu pakkaus- ja vastaanottotilaan hukkalämmön hyödyntämiseksi. Muuta lämmitystä tilassa ei ole.

 

Perunakellarin eteistä on käytetty perunoiden pakkaamiseen talvikaudella mutta perunatoiminnan hiipuessa tällaista tarvetta ei enää ole. Kesällä myytävät perunat pakataan myyntitilanteessa pieniin pusseihin tai säkkiin tilanteen mukaan ja pakkaus tapahtuu tilamyymälän pihalla torimyynninomaisesti.

 

Perunakellari muokataan mahdollisesti muuhun käyttöön, esimerkiksi mansikantaimien talvisäilytystä varten tulevaisuudessa.

 

Pakkaus- ja varastotila, Lillbyntie 39

Lillbyntiellä sijaitsee kylmävarasto, kotikeittiö sekä autotalli jota käytetään kesä-aikana mansikoiden ja marjojen kauppakunnostukseen sekä pakkaamiseen. Osoitteessa on myös piha-aluetta jota käytetään liikennöintiin ja tuotteiden toimittamiseen pellolta varastoon / pakattujen tuotteiden toimittamiseen varastosta kauppaan.

 

Autotalli on noin 5 X 5 metrin laajuinen, perinteinen asunnon yhteydessä oleva kahden auton talli. Tilaa ei ole enää vuosikausiin käytetty autojen säilyttämiseen vaan talvikautena tila on ollut varastotilana ja kesä-aikaan tila on tyhjennetty / järjestelty mansikoiden ja marjojen käsittelyyn soveltuvaksi.

 

Kylmiö on noin 3 X 4 metrin kokoinen, villaelementeistä valmistettu kevytrakenteinen lisätila autotallin vieressä, edestäpäin katsottaessa vasemmalla puolella. Kesällä kylmiön ovessa on myös usein asiakkaita varten lappu jossa lukee “Kylmiö” jotta tietävät hakea tuotteet oikeasta paikasta mikäli asiakaspalvelija ei juuri sillä hetkellä ole paikalla ja tällaisesta toiminnasta on etukäteen asiakkaan kanssa sovittu.

Jäähdytys tapahtuu nykyaikaisella termostaattisäätöisellä kompressorilaitteistolla.

 

Marjat tuodaan pakkaustilaan pelloilta poiminta-astioissa jotka on numeroitu poimijan mukaan irroitettavilla numerolapuilla. Tuotaessa marjat punnitaan ja niiden nettopaino merkitään poimintakirjanpitoon. Mikäli tuotteita ei pakata välittömästi, siirretään ne tämän vaiheen jälkeen autotallin viereen rakennettuun erilliseen elementtikylmiötilaan jossa marjat jäähtyvät noin 4-8 celsiusasteen lämpötilaan.

 

Kylmiöstä marjat otetaan tarpeen mukaan pakkaustilaan jossa ne pakataan kulloisenkin tarpeen mukaisiin myyntipakkauksiin. Pakkaukset voivat olla kooltaan 125 grammasta viiteen kiloon. Pakkauksen ja mahdollisen etiketöinnin (pienet marjarasiat etiketöidään, suuremmissa pakkauksissa kuten pahvilaatioissa on painetut nimitiedot valmiina tai painettujen tietojen puuttuessa suoritetaan etiketöinti) jälkeen pakatut tuotteet siirretään takaisin kylmiöön odottamaan kuljetusta asiakkaalle.

 

Kotikeittiötä osoitteessa Lillbyntie 39 käytetään marjoista tehtävien jalosteiden valmistamiseen.

Keittiö on perinteinen omakotitalon keittiö, kooltaan noin 3 X 4 metriä. Keittiössä on tiskiallas, juokseva vesi, viemäröinti, liesi, painovoimainen ilmanvaihto sekä laskutilaa ja säilytyskaappeja.

 

Jalosteiden valmistuksen ajaksi keittiö siivotaan normaalista kotitalouskäytöstä syntyneistä muruista ja muista tavanomaisista tuotteista. Pinnat pyyhitään ja varmistetaan näin tavanomaisten elintarvikkeiden sekoittumattomuus luomutuotteisiin.

 

Tuotteiden kuljetus tapahtuu omalla kalustolla sekä kuljetusliikkeiden avulla seuraavasti:

Pellolta varastotiloihin tuotteet siirretään omalla kalustolla. Joko traktorilla, peräkärryllä tai autolla.

Varastotiloista lähtevät pakatut tuotteet siirretään omalla kalustolla joko kauppoihin ja asiakkaille suoraan, kuljetusliikkeen terminaaliin tai linja-autorahdin kyseessä ollessa linja-autopysäkille.

 

Kuljetusliikkeen terminaalista tuotteet jatkavat matkaa kuljetusliikkeen kalustolla kulloiseenkin määränpäähänsä. Kuljetusta varten tuotteet on pakattu niin että sekoittumisvaaraa muihin tuotteisiin ei ole. Tuotteita ei kuljeteta kuljetusliikkeissä irtotavarana.

 

Linja-autorahdin kyseessä ollessa tuotteet on myöskin pakattu asiakaskohtaisesti yleensä pahvilaatikoihin joissa on kirjoitettuna vastaanottajan nimi ja puhelinnumero. Tässäkään tapauksessa sekoittumisvaaraa ei ole koska tuotteita ei kuljeteta irtotavarana.

 

Erilläänpito

Tilan kaikki pellot ovat luomuviljelyssä ja tuotteet ainoastaan luomutuotteita joten sekoittumisvaaraa tavanomaisesti viljeltyjen tuotteiden kanssa ei ole.

 

Lähetysten vastaanottotarkastukset

Tilalle vastaanotettavat raaka-aineet ja viljelyssä tarvittavat tuotteet tarkastetaan vastaanoton yhteydessä ja varmistutaan siitä että tuotteet täyttävät luomutuotannon vaatimukset. Tuotteista tarkastetaan seuraavat tiedot:

 

Raaka-aineet, luomusokeri

Tarkistetaan että tuotteen pakkauksessa on luomumerkintä ja esimerkiksi EU-tähtilippu joka kertoo tuotteen olevan luomutuote.

 

Lannoitteet

Lannoitteen soveltuvuus luomutuotantoon tarkistetaan ennen lannoitteen tilaamista. Myös toimitettujen lannoitteiden tarkistetaan olevan luonnonmukaiseen tuotantoon soveltuvia ja tilauksen mukaisia. Lannoitteista (pakkauksista) on löydyttävä merkintä soveltuvuudesta luomutuotantoon

 

Taimet ja lisäysaineisto

Taimien mukana toimitettava kasvipassi tarkistetaan ja todetaan tiedot

 

Tarkastetut tiedot kirjataan “vastaanotto”-merkinnällä varustettuun kansioon. Paperisista irtolehdistä voidaan tallentaa joko itse lehti tai kopio siitä. Pakkauksen kyljessä olevista merkinnöistä tallennetaan valokuva päivättynä tarkastuksen päivämäärällä.

 

Epäilyttävät tapaukset

Mikäli epäillään että vastaanotettava tuote-erä ei täytä luomulle asetettuja vaatimuksia, kirjataan tapahtuma ylös vastaanottokansioon ja varmistetaan asia tavarantoimittajalta. Tarvittaessa ilmoitetaan asiasta myös eviraan ja muille viranomaisille tarvittavien lisätutkimusten tekemistä varten. Erän käyttämisestä pidättäydytään kunnes asialle on saatu varmuus ja todettu erä luomutuotantoon soveltuvaksi.

Luomusoveliaaksi merkitty mutta soveltumattomaksi todettu erä palautetaan reklamaation kera erän toimittajalle.

 

Mitään tuotteita joissa on merkintä GMO:sta tai säteilytyksestä ei vastaanoteta eikä käytetä tuotannossa. Mikäli merkintää ei ole oletetaan että kyseisenlaisia menetelmiä tuotteen valmistuksessa ei ole käytetty.

 

Mikäli jotain GMO:hon tai säteilytykseen viittaavaa havaitaan vastaanotetussa tuote-erässä, pitäydytään erän käytöstä kunnes asia on varmistettu. GMO- tai säteilytyserät palautetaan toimittajalle reklamaation kera ja tarvittaessa ilmoitetaan asiasta joko ennen tarkastusta tai tarkastusta varten viranomaisille.

 

Alihankinta

Alihankinnan käyttö luomutuotteiden viljelyssä tai valmistuksessa ei ole tällähetkellä ajankohtaista. Alihankinnaksi ei tässä luomusuunnitelmassa mielletä esimerkiksi ojien perkaamista kaivinkoneyrittäjän toimesta tai rakennustarvikkeiden toimittamista ja asentamista maatalouteen liittyvissä rakennuksissa.

 

Alihankintana ostetaan kuljetuspalveluita kuljetusliikkeiltä ylempänä ja alempana kuvatun mukaisesti.

 

Tuotteiden koostumus

Pakastetuotteet ja täysmehut tehdään tilan omista tuotteista. Näihin tuotteisiin ei lisätä mitään ulkopuolisia aineita jolla varmistetaan tuotteiden luomuisuus. Tilan kaikki tuotteet on viljelty luonnonmukaisen viljelyn periaatteita noudattaen.

 

Makeat mehut sekä makeutetut hillot tehdään tilan omista tuotteista lisättynä luomusokerilla. Sokeri lisätään valmistuksen yhteydessä omasta myyntipakkauksestaan jolloin voidaan varmistua siitä että lisättävä sokeri on luomusokeria. Varmistus tapahtuu tarkistamalla pakkauksesta luomu-merkintä sekä EU:n lehtilipun löytyminen.

 

Merkinnät

Tuotteisiin tehdään kulloinkin voimassaolevien määräysten mukaiset merkinnät.

(Tilanne 27.03.2013 >)

Pakastetuotteet, täysmehut (FI-EKO-201, Evira)

Tuotteen nimi, sisällön määrä, EU:n lehtilippu, valvovan viranomaisen tunnus, tuotantomaa (Tuotettu EU:ssa – Suomi), tuottajan / viljelijän yhteystiedot, parasta ennen-päiväys sekä säilytysohje.

 

Tuoretuotteet (Maataloustuotanto, FI-EKO-102, Varsinais-Suomen ELY-Keskus)

Tuotteen nimi, sisällön määrä, EU:n lehtilippu, valvovan viranomaisen tunnus, tuotantomaa (Tuotettu EU:ssa – Suomi), sekä tuottajan / viljelijän yhteystiedot.

 

Makeat mehut, hillot (FI-EKO-201, Evira)

Tuotteen nimi, sisällön määrä, valmistusaineet prosenttiosuuksin, EU:n lehtilippu, valvovan viranomaisen tunnus, tuotantomaa (Tuotettu EU:ssa ja EU:n ulkopuolella), tuottajan / viljelijän yhteystiedot, parasta ennen-päiväys sekä säilytysohje.

 

Parasta ennen-päiväys ilmaistaan päivämäärän tarkkuudella, myyntiaikana 1 vuosi. Parasta-ennen päiväys toimii näinollen myös eränumerona.

 

Kuljetus ja lähettäminen

Tuotteiden toimitus asiakkaille tapahtuu kuljetusliikkeen kautta, omalla kalustolla kuljettaen, inja-autorahtina, postin kuljetuksessa sekä niin että asiakkaat noutavat itse tuotteet tilalta.

 

Kuljetusliikkeet

Tuotteet viedään tilalta omalla kalustolla kuljetusliikkeen terminaaliin pakattuna pahvilaatikoihin joista ilmenee vastaanottajan tiedot. Tuotteet on pakattu niin että niiden vaihtuminen vahingossa tavanomaisiin tuotteisiin on mahdotonta. Kuljetusliike kuljettaa tuotteet soveltuvassa lämpötilassa asiakkaalle. Tätä vaihtoehtoa käytetään pääasiassa vähittäismyyntiliikkeisiin suuntautuvissa kuljetuksissa.

 

Oma kalusto

Tuotteet lastataan tilalla oman pakettiauton / kevyen kuorma-auton kyytiin ja kuljetetaan asiakkaalle suoraan. Tätä tapaa käytetään lähialueen vähittäismyyntiliikkeisiin sekä suoraan loppukäyttäjille suuntautuvissa kuljetuksissa.

 

Linja-autorahti

Tuotteet kuljetetaan omalla kalustolla linja-autopysäkille. Pysäkillä tuotteet nostetaan pysäytettyyn linja-autoon ja maksetaan kuljettajalle kulloinkin voimassaolevan taksan mukainen maksu. Tuotteet on pakattu peitettyihin pahvilaatikoihin joiden päälle on kirjoitettu asiakkaan nimi ja puhelinnumero. Sekoittumisvaaraa tavanomaisiin tuotteisiin ei ole.

 

Posti

Verkkokaupassa tilattavissa olevat tuotteet lähetetään pääosin postin kuljetuksessa asiakkaille. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi mehut ja hillot jotka eivät vaadi kylmäkuljetusta. Tuotteet on pakattu suljettuihin ja asiakkaan yhteystiedoilla oleviin pahvipakkauksiin jotka kestävät postin käsittelyn.

Tuoretuotteita lähetetään mahdollisesti postin Thermo-kuljetuksena kokeiluluonteisesti. Tällöin tuotteet on pakattu postin kylmäastioihin eikä sekoittumisvaaraa ole.

 

Asiakas noutaa

Asiakas voi myös noutaa tuotteet suoraan tilalta niin sovittaessa. Tällöin tuotteet nostetaan tilan kylmiöstä tai pakkaamosta asiakkaan omaan kuljetusvälineeseen, esimerkiksi auton tavaratilaan. Tilalla tuotetaan ainoastaan luomutuotteita joten sekoittumisvaaraa ei ole. Tuottajan vastuun katsotaan tässä tapauksessa päättyvän siihen kun tuotteet on asiakkaan kuljetusvälineeseen nostettu. Tuottaja ei vastaa esimerkiksi sellaisesta tilanteesta että asiaka itse kotona sekoittaa luonnonmukaisesti ja tavanomaisesti tuotettuja tuotteita keskenään.

 

Luomukirjanpito – muistiinpanot ja taseet

Tilan toiminnasta pidetään tuotevirtakkansioita josta ilmenevät tilalle tulleet tuotantopanokset sekä tilalta lähteneet tuotteet.

 

Tulevat tuotteet kirjataan saapumisjärjestyksessä tuotevirtakirjanpito-kansioon josta ne ovat tarkastettavissa tarvittaessa. Kirjanpito on reaaliaikaista ja sitä ylläpidetään päivittäin mikäli tuotteita tulee tai lähtee tilalta.

Myöskin elintarvikkeiden tuottajien (sokeri) luomusertifikaatit tulostetaan ja liitetään kyseiseen kansioon tarkastusta varten.

 

Toimitettua tuotevirtaa voidaan seurata laskutuksesta. Laskuihin ja lähestyslistoihin kirjataan toimitettavien tuotteiden nimikkeet ja määrät.

 

Tilan taloudellisesta toiminnasta pidetään maksuperusteista maatalouselinkeinoverolain mukaista kirjanpitoa.

 

Jalosteiden varastokirjanpito

Jalosteista pidetään kirjaa seuraavasti:

 

Raaka-aineet, kilomäärä varastossa

Ukopuoliset raaka-aineet, hankittu kilomäärä

Valmiit tuotteet, kilomäärä varastossa

Myydyt tuotteet, kilo- tai litramäärä

Hävikki, kilo- tai litramäärä

 

Muistiinpanot viljelystä

Päämuistiinpanoväline on taskussa kuljetettava kalenteri. Kalenteriin kirjataan työn käyttö ja viljelytoimenpiteet. Kalenterilta tiedot siirretään tarpeellisilta osin lohkokohtaisiin muistiinpanoihin. Satotiedot saadaan päiväkohtaisilta poimintalistoilta. Poimintalistat säilytetään omissa kansioissaan. Tuotteiden kulku asiakkaille on seurattavissa tilauskirjasta.

 

Tuotereklamaatiot ja toimenpiteet epäiltäessä virheellistä tuotetta

Reklamaatiotapauksissa asiakas ottaa yhteyttä joko tuotepakkauksessa olevien yhteystietojen tai tuotteen vähittäismyyjän kautta.

 

Mikäli tuotteessa on virhe, tarkistetaan virheen luonne ja syy sekä se, missä vaiheessa virhe tuotteeseen on päässyt syntymään.

 

Mikäli virhe on syntynyt asiakkaan toiminnan seurauksena, ohjeistetaan asiakasta olemaan käyttämättä tuotetta.

 

Mikäli virheen todetaan syntyneen kuljetuksen aikana tai vähittäismyyntiliikkeen toiminnan seurauksena, puututaan asiaan ja pyritään löytämään virheellinen menettely tuotteiden käsittelyssä ja estämään kyseinen virhe tulevaisuudessa.

 

Mikäli todetaan että tuotteessa on virhe huolimatta siitä että pakkaus on ollut alipaineinen (jalosteet) ja myyntiaika / parasta ennen-päiväys voimassa, selvitetään virheen syy ja laajuus ja tarvittaessa vedetään kyseinen erä myynnistä vähittäismyyntiliikkeistä ja informoidaan tuotteen meiltä suoraan ostaneita asiakkaita asiasta.

 

Oman toimintamme seurauksena syntyneet virheelliset tuotteet korvataan asiakkaille.

 

Mikäli epäillään että myyty tuote-erä ei ole jostain syysytä luomua (esim. sokerintoimittaja vetää sokerierän takaisin tästä syystä), ilmoitetaan asiasta Eviralle ja vedetään kyseinen erä pois markkinoilta.

 

Tuontimenettely (Lisäysaineiston tuonti ulkomailta)

Lisäysaineistoa tuodaan ulkomailta ensisijaisesti omaan käyttöön ja mahdollisesti myös hieman myyntiin mikäli liiketoimintamahdollisuutta tällä saralla todetaan.

Myydään valmiiksi pakattuna tuotua lisäysaineistoa. Pakkaamoa ei ole tarkoitus toiminnan puitteissa pyörittää.

 

Hakeuduttu lisäysaineiston markkinointi ja maahantuontirekistereihin. 22.3.2013 päivätyllä hakemuksella.

 

Muut asiat

 

Vaatimuksenmukaisuusvakuutus

Kaikkiin laskuihin kirjoitetaan vaatimuksenmukaisuusvakuutus.Vakuutuksen ja laskun numero on sama.

 

Lannoitus

Tilan lannoitus perustuu viljavuustutkimukseen. Viherlannoituksella ja aluskasvien käytöllä on tärkeä sija. Maanparannukseen ja peltojen kalkitukseen käytetään luomuhyväksyttyjä tuotteita. Vaativimmilla puutarhakasveilla kuten mansikalla käytetään ennen istutusta lannoitukseen ja maaperän elävöittämiseen turvekuivikkeista hevosenlantaa. Vuosilannoitusta mansikalle annetaan viljavuusanalyysin mukaan. Ravinteiden riittävyys pyritään varmistamaan Biotiitin ja Apatiitin avulla ja kalkitukseen käytetään myös karkeampijakeisia kalkitusaineita.

 

Kasvinsuojelusuunnitelma

Kasvinsuojeluongelmia pyritään välttämään ennakolta riittävän pitkän viljelykierron ja monipuolisen kasvivalikoiman avulla. Mansikan juurilahon ennaltaehkäisemiseksi ei viljellä apilaa viljelykierrossa mansikan kanssa eikä typensitojakasveja ennen mansikkaa.

Aluskasvien käytöllä pyritään pienentämään rikkakasvien määrää. Juolavehnä torjutaan viljelykierrossa ennen mansikkaa olevalla avokesannolla. Muutoinkin viljelykierron mahdollistaessa pyritään muokkauksella vähentämään monivuotisia rikkakasveja.

Mansikkapunkin leviämistä pyritään estämään sijoittamalla uudet mansikkalohkot etäälle vanhoista lohkoista, tavoitteena vähintään 50 metrin etäisyys. Itse kasvatettavat mansikantaimet lämminvesikäsitellään 46 c asteisessa vedessä 10 minuuttia. Uusille mansikkamaille levitetään petopunkkeja ja kasvustoon mahdollisesti ilmaantuvat punkkiset taimet poistetaan. Musta- ja punamädän ehkäisemiseksi taimia ei hankita ulkomailta. Muita tuholaisia mansikalla ja puutarhakasveilla tarkkaillaan säännöllisesti ja käytetään Pro Agrian hedelmä- ja marjakasvikonsulentin palveluja.Kasvinsuojeluasioissa ollaan myös yhteistyössä MTT-kasvintutkimuskeskuksen kanssa ja osallistutaan kasvinsuojelua kehittävään koetoimintaan. Tuholaistorjunnassa seurataan tuholaisten esiintymisen kynnysarvoja ja mahdolliset torjunnat tehdään Bioruiskutteella tai vastaavalla luomuhyväksytyllä torjunta-aineella.

 

Luonnonhoitopellot nitetään joka toinen vuosi.

 

Viljelykiertosuunnitelma

Viljelykierto suunnitellaan etukäteen viideksi vuodeksi ja suunnitelma kirjataan erilliseen viljelykiertosuunnitelmaan.

 

Luomusuunnitelmaa päivitetään tarpeen mukaan. Päivityksen yhteydessä yläkulman päiväys vaihdetaan uuteen.