Keskylän tilan mansikkahillo on luomuviljellyistä aineksista käsityönä valmistettua aitoa mansikkahilloa ilman ylimääräisiä lisä- ja säilöntäaineita.

Luomumansikkahillossa yhdistyvät kesän raikkaat luomumansikat vaaleaan luomusokeriin. Hillo on kevyesti soseutettu valmistusvaiheessa. Ylimääräisiä hyytelöimisaineita hilloon ei ole käytetty.
Mansikkahillo on valmistettu Keskylän tilan omista mansikoista joita hilloon on käytetty 80%. Mansikoiden lisäksi hillon valmistukseen on käytetty ainoastaan Luomusokeria 20%. Ei mitään muuta.
Luomuinen mansikkahillo on säilötty lasipurkkeihin kuumana sadan prosentin täyttöasteella. Kun hillopurkit on suljettu ilmatiiviillä kannella, on purkin sisälle syntynyt tyhjiö. Tästä kertoo avaamattoman hillopurkin alaspäin painunut kansi joka loksahtaa kevyesti aukaistaessa.
Pastöroinnin ansiosta avaamaton mansikkahillo säilyy lämpimässä. Avattu mansikkahillo säilyy hyvin jääkaapissa.
Mitä mansikkahillo on?
Mansikkahilloksi kutsutaan mansikan, sokerin (ja joissain tapauksissa veden ja säilöntäaineiden) sekoitusta joka on kuumentamalla säilötty ja mahdollisuuksien mukaan pakattu ilmatiiviisiin astioihin säilyvyyden lisäämiseksi. Pelkästään mansikasta tehtyä valmistetta ilman sokeria kutsutaan usein soseeksi.
Mihin luomumansikkahilloa käytetään?
Luomumansikkahilloa voidaan käyttää mainiosti erilaisten kakkujen täytteenä, pannukakun, lettujen ja puuron päällä ja antamaan makua esimerkiksi smoothieihin ja myslin päälle.
Miten mansikkahilloa valmistetaan?
Keskylän tilan luomumansikkahillo valmistetaan kuumentamalla mansikasta ja sokerista tehtyä hieman survottua sekoitusta suuressa kattilassa lähelle kiehumispistettä. Kuuman hillon päältä kuoritaan pois vaahtoa jonka jälkeen hillo pakataan kuumiin puhtaisiin astioihin. Hillopurkit suljetaan ilmatiiviisti jolloin niihin muodostuu tyhjiö. Koska astioissa ei ole ilmaa ja hillossa olevat pilaantumista edesauttavat bakteerit ja itiöt on kuumentamalla tuhottu, voi mansikkahillon säilyttää avaamattomana huoneenlämmössä.
Hillon marjapitoisuus
Hilloksi kutsutun valmisteen marjapitoisuuden on oltava vähintään kolmekymmentä (30) painoprosenttia. Valmisteita joissa on tätä vähemmän marjaa tai hedelmää ei saa kutsua hilloksi.
Keskylän tilan mansikkahillossa on ainoastaan mansikkaa, 80 prosenttia, sekä luomusokeria, 20 prosenttia.
Miten mansikkahillosta saa kiinteää
Marjahillojen kiinteyttämiseen käytetän yleensä pektiiiniä joka sokerin kanssa reagoidessaan ja jäähtyessään tekee hillosta kiinteää. Pektiiniä saadaan luonnosta esimerkiksi mustaherukasta jonka pektiinipitoisuus on suuri.
Hilloissa voidaan käyttää myös muita sakeuttamis- ja säilöntäaineita lain sallimia määriä. Luomuhilloissamme tällaisia aineita ei ole käytetty.
Miksi hilloissa on sokeria
Mansikkahillon valmistuksessa käytetään sokeria antamaan hieman makeutta sekä säilyttämään marjan c-vitamiinia. Sokeri myös parantaa hieman luomuhillon koostumusta.