Luomutaimien saatavuus – Mistä mansikan luomutaimia?

Mansikan luomutaimien saatavuus on hyvä

Me Keskylän tilalla panostamme siihen että tuottamiamme mansikan luomutaimia on hyvin ja nopeasti saatavana silloin kun viljelijä niitä pellolleen haluaa.

Syksyllä teemme valmiiksi reilun määrän paakkutaimia kaikista lajikkeistamme jotta hyvin talvehtineita mansikan taimia on saatavana heti maiden ollessa istutuskunnossa ja mansikkapenkkien valmiina. Talven yli nukkuneita taimia myymme mansikan kevätistutukseen kunnes keväällä tehdyt taimet ovat hyvän kokoisia ja juuripaakut taimien ympärillä sopivan jämäköitä itutusta ajatellen.

Mansikan luomutaimien käyttäminen on helppoa

Toimitamme mansikan luomutaimet tilausten mukaan. Toivomme toki varauksen viljelijältä hyvissä ajoin mutta käytännössä pystymme toimittamaan kesän aikana taimia niin että taimet lähtevät tilausta seuraavana päivänä tilaltamme rahtikuljetuksessa mihin päin Suomea tahansa.

Mansikan luomutaimien käyttäminen tilalla on helppoa. Taimitilauksen saavuttua taimet viedään pellolle valmiiksi vedettyjen mansikkapenkkien viereen ja istutetaan paikalleen. Paakkutaimessa on senverran vararavintoa mukana että mansikka pärjää penkissä kunnes juuret yltävät imemään kasvin tarvitseman ravinnon maaperästä.

Toimitamme mansikan taimet pahvisissa kuljetuslaatikoissa jolloin tilalle ei jää turhaa styrox- tai muoviroskaa. Toimittamamme mansikan taimet ovat laatikoihin tiiviisti pakattu mutta paakut ovat jo valmiiksi irti joten pellolla säästetään myös paakkujen kennosta irroittamisen vaiva.

Mansikan luomutaimissa ei ole tuholaisia

Tuotamme mansikan taimet puhtaasti ja mahdollisimman hyvin tuholaisilta suojaten.

Mansikantaimet istutamme puhtaaseen, uuteen ja luomulannoitettuun kasvuturpeeseen kennoihin jotka ovat läpikäyneet desinfioinnin puhtauden varmistamiseksi.

Rönsyt taimiin otamme puhdistetuissa kasvihuoneissa kasvavista kantataimista joiden lähtömateriaali tulee Lukelta ja jonka jatkokasvatuksen Kinnalan taimisto on hoitanut.

Käytännössä tuotamme taimet niin puhtaasti kuin luomusäännösten mukaan on mahdollista toimia. Tuholaisia vastaan emme tietystikään käytä mitään myrkkyä mutta esimerkiksi petopunkkeja levitämme taimien päälle säännöllisesti jotta taimiin mahdollisesti eksyneet pikkuötökät tulevat hävitetyiksi.

Luomutaimien käyttäminen on edellytys luomumansikan tuotannon lisääntymiselle

Kun viljelijä haluaa tuottaa luomumansikkaa on yleensä lähtökohta se että viljelijä on kiinnostunut tuottamaan mansikan mahdollisimman luonnonmukaisin menetelmin huomioiden kuitenkin jossain määrin tuotannon tehokkuuden.

Jotta luomutaimimarkkinat saadaan Suomessa kunnolla pyörimään ja alalle saadaan luotua hyviä käytäntöjä ja liikkuvuutta materiaaliin tulee luomumansikan tuotannossa käyttää luomutaimia aina kun se vain on mitenkään mahdollista. Ja meidän mielestämme se lähes kaikissa tapauksissa on.

Luomutaimien käyttäminen on helppoa ja nopeaa

Välillä väitetään että luomutaimien käyttäminen mansikan viljelyssä olisi jotenkin hankalaa tai hidasta.

Käsityksemme kuitenkin on että luomutaimien istuttaminen onnistuu siinä missä tavanomaisesti tuotetun taimenkin. Emme ole ainakaan omissa kokeiluissamme huomanneet erityistä hankaluutta luomutaimien istuttamisessa tai käytössä. Tuottamamme luomutaimet myös lähtevät hyvin kasvuun ja tuottavat kunnollisen sadon kunhan kasvuolosuhteet ovat kunnossa.

Mansikan luomutaimia on saatavana silloin kun haluat

Me Keskylän tilalla panostamme siihen että mansikan luomutaimien saatavuus on niin hyvä että  luomutaimia on hyvin ja nopeasti saatavana juuri silloin kun haluat.

Teinitaimien käyttäminen on vaikeampaa kuin aidon luomun

On olemassa myös vaihtoehto luomutaimien käyttämiselle – Teinitaimien käyttäminen. Siitä enemmän toisessa artikkelissamme.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *