Mansikan viljely – Onnistu mansikanviljelyssä

Mansikan viljely on palkitsevaa puuhaa, kun sen tekee huolella ja suunnitelmallisesti. Tässä kirjoituksessa käymme läpi viljelyn kannalta oleellisia asioita jotta sinä onnistut omien mansikoidesi kasvattamisessa parhaalla mahdollisella tavalla.

Mansikan viljely, viljelyn suunnittelu

Mansikan viljely on hyvä aloittaa huolellisella suunnittelulla johon kuuluu kasvupaikan valinta, maanparannus sekä lannoitteilla että viherlannoituksella, rikkakasvien ennakoiva hävittäminen mahollisuuksien mukaan sekä vilejlykierron suunnittelu.

Huolellisesti etukäteen suunniteltu ja ammattilaisen vinkeill aloitettu mansikkamaa antaa satoa hyvin noin kolmesta viiteen vuoteen jonka jälkeen kasvusto on hyvä uusia hieman eri paikkaan kun aiemmin.

Mansikkamaan ikää toki voi pidentää nuorentamalla kasvustoa ja lisäämällä lannoitetta riveihin mutta käytännössä, ainakin ammattimaisessa viljelyssä koko kasvuston uusiminen on osoittautunut kustannustehoikkaimmaksi vaihtoehdoksi hyvää ja laadukasta satoa tavoiteltaesa.

Viljelykierron merkitys luomuviljelyssä

Erityisesti luomuviljelyssä jossa kasvitautien torjuntaan ei käytetä synteettisiä myrkkyjä eikä keinolannoitteita on viljelykierrolla suuri merkitys mansikan viljelyn onnistumisessa.

Viljelykierto mahdollistaa maan lannoittamisen, ilmavuuden lisäämisen sekä isäntäspesifien kasvitautien hävittämisen luonnollisella tavalla.

Kasvitaudit jotka viihtyvät esimerkiksi juuri mansikalla eivät yleensä pärjää pitkiä aikoja ilman isäntäkasvia jonka vuoksi muutaman vuoden väli ennen seuraavaa mansikkakasvustoa edesauttaa tällaisten tautien hävittämistä.

Luomuviljelyssä viljelykierron pituus on yleensä noin neljä vuotta. Mansikan ollessa monivuotinen puutarhakasvi viljelykiertoa muutetaan siten että ennen kuin seuraavan kerran mansikkaa kyseisellä lohkolla viljellään, pidetään noin neljän vuoden väli johon voi kuulua esimerkiksi avokesannointia rikkakasvien hävittämiseksi ja viherlannoitusta maan kuohkeuden ja typpipitoisuuden lisäämiseksi.

Mansikkamaan perustaminen

Mansikan viljelyä jatketaan huolellisen suunnitteluvaiheen jälkeen mansikkamaan perustamisella.

Perustamisvaihetta edeltää usein viherlannoitus joka kuohkeuttaa maata, lohkon huolellinen valmistelu äestyksellä ja jyrsinnällä maan mureuttamiseksi sekä mansikkapenkkien muotoilu, ammattiviljelyssä koneellisesti.

Mansikkapenkin muotoilun yhteydessä lisätään penkin päälle usein musta muovinen kate joka auttaa pitämään rikkaruohoja kurissa, nostaa värinsä ansiosta mansikkakasvuston lämpötilaa ja pitää kasvavat mansikat kohtalaisen hyvin puhtaana kurasta estämällä suoran maakosketuksen.

Muovinen mansikkapenkin kate myös tehokkaasti vähentää harmaahomeen ja muiden hometautien esiintymistä pitämällä mansikan erillään homehtuvasta aineksesta.

Mansikan istutus

Mansikan luomutaimet lähikuvassa. Mansikan viljely onnistuu huolellisesti valituilla taimilla.
Luomumansikan pieni paakkutaimi on pian valmiina peltoon kasvamaan.

Mansikka istutetaan muotoiltuun mansikkapenkkiin yleensä samantien tai vähintäänkin hyvin pian penkkien teon ja muovikatteen asentamisen jälkeen.  Nopealla istutuksella saadaan taimi maahan ennen kuin maa-aines penkin sisällä menettää ilmavuuttaan ja kosteuttaan. Mansikan on helpointa juurtua paakustaan kuohkeaan ja koteaan maahan jossa juuret ovat ilmavasti.

Tärkeää onnistuneen mansikkamaan perustamisessa on huolellisesti valitut ja laadukkaat taimet joiden mukana ei tule kasvitauteja tai tuholaisia.

Mansikan hoito ja viljelytoimenpiteet

Kun mansikan viljely on edennyt siihen pisteeseen että penkit on perustettu ja mansikan taimet huolellisesti istutettu, kylvetään rivinväleihin jokin reheväkasvuinen rivinväliseos. Yleensä jokin nurmikon ja heinän sekoitus.

Tällainen kasvusto pitää rivivälit siisteinä kurasta, estää hieman maan kosteuden haihtumista ja ravinteiden huuhtoutumista. Riviväleissä oleva apilakasvusto voi toimia samalla myös typensitojakasvina.

Mansikan rivivälejä voi kattaa myös oljella ja ammattiviljelyssä onkin tätä varten erityisesti kehitettyjä koneita jotka silppuavat paaleissa olevaa kuivaa olkea riviväleihin.

Mansikan sadonkorjuu, laadukkaat mansikat

Mansikan viljelyn tavoitteena on laadukas mansikkasato joko itse käytetäväksi tai ammattiviljelyssä myyntiin saatettavaksi.

Huolellisella mansikan viljelyllä aikaansaadaan kaunista mansiskkaa.
Mansikan viljelyn tavoitteena on maukas ja tasalaatuinen mansikkasato.

Mansikat kehittyvät pullistuneista kukkapohjista ja mansikan varsinainen hedelmä on punaisen ”marjan” pinnalla oleva keltainen kuori jonka sisällä mansikan siemen on.

Tämän vuoksi koko mansikan kasvukausi on ratkaiseva hyvän sadon onnistumiseksi.

Leuto tai lumipeitteinen talvi valmistaa ja suojelee mansikkaa pakkasen aiheuttamilta jäätymisvaurioilta. Mansikkaa voi auttaa talven aikana myös esimerkiksi harson käytöllä joka pitää pienen määrän maan lämpöä allaan ja estää tuulen jäädttävää vaikutusta.

Keväällä mansikkakasvusto tulee harjata vanhojen kuolleiden lehtien poistamiseksi ja homehtuvan materiaalin siirtämiseksi pois mansikkapenkeistä.

Mansikan viljely alkaa laadukkaasta taimiaineksesta, kuvassa mansikan rönsy.
Mansikan taimet lisätää rönsyistä istuttamalla.

Myös rönsyt poistetaan kasvustosta säänöllisesti jotta mansikkapuska keskittyisi rönsymisen sijaan laadukkaan ja mahdollisesti suurikokoisen marjan tuottamiseen.

Kukka- ja raakilevaiheessa hallantorjunnalla on suuri merkitys koska halla vioittaa kukkapohjia ja estää mansikan kehittymisen punaiseksi kaunottareksi.

Mansikan tuholaiset kuten mansikkapunkki tulee pyrkiä poistamaan pellolta joko petopunkkien tai muiden keinojen avulla.

Laadukkaat luomutaimet Keskylän tilalta, hyvät vinkit kaupanpäälle.

mansikan taimet netistä - tilaa mansikan taimet tästä

Mansikan taimien tilaus (pienerä)

Suuremmissa määrissä pyydämme ottamaan yhteyttä sähköpostitse mansikkakoskinen@gmail.com tai puhelimitse 040 588 8185 . Suurempien erien hinnat löytyvät taimihinnastosta.

Tällä lomakkeella voit tilata pienerän (20 tai 50 kpl) mansikan paakkutaimia tilaltamme. Toimitamme lähetyksen osoitteen perusteella sinua lähimpään bussirahtia käsittelevään mahtkahuollon toimipisteeseen.

Tilaukseen voit valita vapaasti sekoituksen haluamistasi lajikkeista niin, että kokonaismäärä on 20 tai 50 kpl. Mikäli jotain lajiketta ei ole juuri sillä hetkellä valmiina, otamme yhteyttä ja joko siirrämme tilausta tai korvaamme lajikkeen toisella.

Lähetämme pienerät keskiviikkoisin, joten ne ovat perillä sopivasti viikonlopuksi. Ennen klo 11 keskiviikkona tehdyt tilaukset ehtivät vielä saman päivän toimitukseen. Myöhemmin tehdyt tilaukset toimitamme seuraavana keskiviikkona.  Lasku seuraa lähetyksen mukana

Tilaajan nimi
Sähköpostiosoite. Tilauksen vahvistusviesti lähetetään tähän osoitteeseen.
Puhelinnumero. Matkahuolto lähettää ilmoituksen paketin saapumisesta tekstiviestinä, joten anna mieluiten matkapuhelinnumero.
Kirjoita toimitusosoite. Pienerät lähetämme matkahuollolla toimitusosoitetta lähimpään bussirahtia käsittelevään toimipisteeseen.