Kasvihuonemansikkaa ja vadelman taimia

Kuluneiden viikkojen aikana olemme Keskylän tilalla aloitelleet vähitellen kevättöitä nopeasti väistyneen ja vähälumisen talven jälkeen. Olemme istuttaneet kausihuoneisiin hieman kasvihuonemansikkaa ja pätkineet vadelmien juuria uusiksi taimiaiheiksi. Ensi kesänä taimistossamme kasvaa siis pitkästä aikaa myös vadelman taimia.

Vadelman taimia juurenpätkistä

Vadelma on siitä jännä mutta toisaalta ihan tavallinen kasvi että uusia vadelman taimia voi tehdä helposti pienistä juurenpätkistä jakamalla.

Pätkityt juuret asetellaan tarkasti pieniin kennoihin joihin on sekoitettu kevyesti lannoitettua turveseosta. Vadelman taimien annetaan olla ensimmäiset viikkonsa lämpimässä muovin alla sopivassa kosteudessa.

Valoa pienet taimet eivät heti tarvitse suurta määrää mutta lämpöä ja kosteaa mutta ilmavaa multaa sitäkin enemmän. Liian kuumassa taimenalku toki paahtuu joten lämmönseuranta kasvatuksen alkuvaiheessa on tärkeää.

Ensimmäisenä vuonna vadelmat kasvavat pieniksi piiskataimiksi jotka voi istuttaa kesällä tai syksyllä. Satoa pikkutaimet eivät tuota alussa kovin suurta määrää, ensimmäisenä vuonna eivät välttämättä ollenkaankaan.

Vadelman taimia tehdään pienistä juurenpätkistä.
Vadelman taimia tehdään juurruttamalla pieniä juurenpätkiä uusiksi pensaanaluiksi.

Vadelma tekee mansikan tapaan edellisenä kesänä aiheet seuraavan kesän satoon.

Kesän kasvettuaan osa taimista pääsee suurempiin ruukkuihin vahvemman lannoiteturpeen sekaan kasvamaan vadelman satotaimiksi.

Kasvihuonemansikkaa alkukesän juhliin ja pitopöytiin

Olemme istuttaneet osan satotaimistamme heti kelien salliessa kausihuoneeseen tuottamaan herkullista kasvihuonemansikkaa alkukesän juhlatilaisuuksiin ja malttamattomille popsittavaksi.

Kausihuoneissa kasvavat mansikat antavat satoa joitain viikkoja avomaamansikkaa aikaisemmin. Kasvihuonemansikan maku ei välttämättä ole aivan avomaamansikan veroinen koska kausihuoneessa mansikka kasvaa hyvissä olosuhteissa ilman luonnollisia sään ja tuholaisten tuomia stressitekijöitä.

Kasvhuonemansikka kasvaa myös kokoa hieman nopeammin kuin avomaalla kasvava mansikka jonka vuoksi maku saattaa olla aavistuksen laimeampi.

Kuvassa kasvihuonemansikkaa vaaleassa turvepenkissä.
Kausihuoneissa kasvatettava kasvihuonemansikka viihtyy vaaleissa riveissä hyvin lannoitetussa turvemultaseoksessa.

Pyrimme toki saamaan kaikkiin ja kaikenlaisilla keinoilla kasvatettuihin mansikoihin saman luomuisen aromin josta avomaalla kasvavat luomumansikkamme ovat tunnettuja kautta maan.

Luomumansikkaa ja vadelman luomutaimia

Mansikkamme, kasvihuonemansikkamme ja vadelman taimet kuten kaikki muukin tuottamamme on luomua. Torjunta-aineetonta ja turvallista nautittavaksi.

Tervetuloa asioimaan kanssamme!