Luomumansikka – Mansikan matka pellolta suuhun.

Luomumansikka on eräs tilamme tärkeimmistä viljelykasveista ja artikkeli johon panostamme kaiken osaamisemme saadaksemme toimittaa kuluttajille maailman parasta mansikkaa* myös tulevaisuudessa.

Luomumansikka alkaa taimesta

Luomumansikan taival alkaa pienestä taimesta joiden tekemisen aloitamme jo talvella,  lumen vielä ollessa maassa ja pakkasen tuivertaessa mansikkapeltojamme.

Tuotamme mansikan taimia sekä omaan käyttöömme että myytäväksi luomuviljelijöille ympäri Suomen.

Taimet mansikkapeltoon keväällä tai syksyllä

Syksyllä istutamme muovilla katettuihin mansikkapenkkeihin pieniä mansikan paakkutaimia jotka antavat pienen sadon seuraavana kesänä. Mansikan pääsato saadaa yleensä toisena ja kolmantena kasvuvuonna jonka jälkeen marjakoko rupeaa hiipumaan ja määrä hieman vähenemään.

Yleensä mansikasta saadaankin noin 3-4 satoa jonka jälkeen kasvusto uusitaan eri paikkaan. Näin ylläpidetään viljelykiertoa joka osaltaan vaikuttaa maan kuntoon ja seuraavien vilejlykasvien satomahdollisuuksiin.

Keväällä voimme perinteisten pienen paakkutainten lisäksi istuttaa myös pakkasessa talven ja kevään viettäneitä niinsanottuja satotaimia. Nämä ovat jo noin vuoden vanhoja ja ehtineet kehittää itselleen kukka-aiheet tyviosan sisään. Satotaimista saadaan kohtalaisen hyvä sato jo istutusvuonna kun ne istutetaan peltoon sopivaan aikaan keväällä / kesällä.

Mansikan luomutaimet lähikuvassa
Luomumansikan pieni paakkutaimi on pian valmiina peltoon kasvamaan.

Mansikan lannoitus varmistaa maukkaan sadon

Luomumansikka pitää huolella lannoitetusta maasta. Aloitamme mansikkamaan yleensä viherlannoituksella jossa typensitojakasvit käyttävät maan muita ravinteita typen talteenottamiseen. Tällaiset kasvit keräävät typpeä itseensä ja ne muokataan kasvukauden kestäessä maahan. Näin saamme luonnollisella tavalla osan mansikan tarvitsemasta typestä peltoon jo ennen mansikan istutusta.

Kasvukauden aikana luomumansikkaa lannoitetaan suoraan mansikkapenkkiin laitettavalla luomulannoitteella. Lannoitetta voi antaa sekä rakeena, nestemäisenä kastelun kautta tai näiden välimuotona lannoitustavasta ja käytettävistä välineistä riippuen.

Hellää harjausta keväällä, siitä nauttii luomumansikka

Keväällä kun mansikkapellot ovat kuivuneet riittävästi, harjataan mansikkakasvustosta pois syksyllä ja talvella kuivuneet lehdet ja muu kuollut kasviaines. Suoritamme harjauksen tilanteen mukaan joko käsin tai koneellisesti.

Mansikan harjauksen tavoitteena on vähentää riveissä olevaa herkästi homentuvaa lehteä ja muuta orgaanista ainetta. Harjaus myös antaa mansikkapuskalle tilaa kasvaa ja kehittää uutta lehteä ja kukkavarsia.

Rikkaruohoista eroon kitkemällä

Luomuviljelyssä ei käytetä mitään kemiallisia rikkaruohomyrkkyjä. Tästä johtuen mansikkarivit kitketään käsin rikkaruohoista. Kitkentä tehdään keväisin jotta mansikkakasvusto saa rauhassa keskittyä kasvamiseen kesän aikana.

Riviväli on mansikan etupiha, leikataan nurmea kesällä

Mansikkarivien väleissä oleva nurmi on sekä mukava kävellä että kaunis katsella. Tiheän leikatun nurmen tarkoitus on myös pitää haitalliset rikkaruohot poissa mansikan juurelta. Vaikka nurmi osaltaan vie maasta kosteutta, pitää se kuitenkin pellon kosteampana kuin jos riviväleissä olisi vain puhdasta multaa.

Riviväliseos pyritään valitsemaan siten että sen kasvu on tiheää muttei kuitenkaan niin kiipeävää että kasvusto nousisi mansikkapenkin päälle.

Toki pelloissa luonnollisesti olevat rikkakasvitkin ovat osa leikattua rivivälinurmea.

Poiminta aloittaa mansikan laadunvalvonnan

Mansikka kypsyy yleensä noin ”juhannuksen aikoihin” jolloin aloitetaan mansikanpoiminta ja pakkaus.

Poiminnassa keskitymme siihen että koreihin kerätään oikeanlaista mansikkaa oikeaan aikaan. Jos mansikka poimitaan liian kypsänä, ei se kestä kuljetusta juuri ollenkaan. Täysin kypsänä poimimme pääasiassa suoraan kuluttajille myytävät ja heti käytettävät mansikat.

Mansikka kypsänä poimittuna ja nautittuna on mansikkaa parhaimmillaan.

Toimitusajasta johtuen joudumme poimimaan tukkuliikkeisiin ja vähittäiskauppoihin menevät marjat hieman ennen kuin ne ovat aivan täysin kypsiä. Mansikat kypsyvät matkan aikana niin että kaupassa ja kuluttajan pöydällä ne ovat parhaimmillaan. Mikäli toimittaisimme täysin kypsänä poimittua marjaa kauppaan, olisi se ehtinyt ylikypsäksi jo ennen hyllylle pääsyän.

Pakkaus aloittaa luomumansikan matkan

Luomumansikka maistuu kesäiseltä. Suomalainen luomumansikka etiketissä.
Suomalainen luomumansikka on mansikkaa parhaimmillaan.

Toinen tärkeä osa laadunvalvontaamme on poiminnan jälkeen tehtävä pakkaustyö jonka aikana lajittelemme mansikat koon, kypsyyden ja muiden ominaisuuksien mukaan eri paikkoihin.

Hyväksymme ykkösluokan mansikaksi vain virheettömiä ja maukkaita kesäherkkuja.

Lajittelussa hylätyt mansikat eivät suinkaan päädy suoraan kompostiin vaan lajittelemme ne mehu– ja sosemarjaksi sekä tarvittaessa omaan käyttöömme talven aikana.

Hieman pienemmät mansikat pomimme kannattomana ja pakkaamme suosituksi pikkumarjaksi.

Luomumansikka tukkuliikkeiden kautta kauppoihin

Toimitamme luomumansikkaa sekä pienpakkauksissa tukkuihin ja niiden kautta vähittäisliikkeisiin että suoraan asiakkaillemme pieninä ja suurina määrinä.

Monet asiakkaat noutavat mielellään kesäherkut suoraan tilamyymälästämme. Toimitamme mansikkaa myös Turkuu ja lähialueille sekä bussirahtina Helsinkiin lähes päivittäin satokauden aikana.