Mitä vadelma oikeasti maksaa?

Vadelman hinta on puheenaihe, joka käy kuumana loppukesästä kun vadelmaa pelloilta poimitaan ja sitä markettien edessä ja toreilla myydään.

Vadelma maksaa keskylän tilalla valmiiksi pakasterasioihin pakattuna 25,20 €/kg (2 LK) – 31,20 €/kg (1 LK)

Viimeaikoina vadelman pakkauskoko sekä rasioiden osalta että rasioiden määrä laatikossa on vaihdellut suuresti myyjästä ja ostopaikasta riippuen.

Olenkin koonnut tähän artikkeliin hieman materiaalia vertailua helpottamaan sen suhteen, mitä vadelma maksaa missäkin pakkauskoossa.

Vadelman hintaPakkauskoko ja määräVadelman kilohintaLisätieto
4,201 * 200 g20 € / kgTavanomainen vadelma myydään usein 200 gramman rasiassa. Järvenkylän koju 31.7.2020 Kaarinassa
258 * 150 g20,83 € / kgMonesti laatikollisessa on 8 rasiaa
7810 * 250 g31,20 € / kgKeskylän tilan luomuvadelman 1 LK hinta Paraisilla koko kauden 2020
51,9010 * 250 g20,76 € / kgmatjarkotiin.fi laatikkohinta 31.7.2020
51,501,5 kg34,33 € / kgmarjatkotiin.fi luomuvadelma 31.7.2020
6310 * 250 g25,20 € / kgKeskylän tilan luomuvadelma, 2 LK hinta Paraisilla koko kauden 2020

Kuten ylläolevasta taulukosta huomaa, vadelmalaatikon hinta ei suoraan kerro vadelman kilohintaa, eivätkä vadelmalaatikoiden hinnat ole keskenään tästä syystä välttämättä vertailukelpoisia.

Lisäksi huomioon on hyvä ottaa myös vadelmalajike ja se, miten se on tuotettu.

Vaikka tavanomaisesti viljelty vadelma on näyttävä ja komea, kohtalaisen helposti poimittava ja myyvän näköinen, on se usein lajiketta joka on kehitetty suuri koko ja näyttävyys sekä sadontuotto edellä.

Voidaan ajatella, että jos tuotteeseen pumpataan vettä ja kasassa pitävää rakennetta enemmän kuin se luonnollisesti olisi valmis vastaanottamaan, ja jos samaan aikaan ei kuitenkaan lisätä aromien määrää, jää maku helposti jälkeen villivadelmalle joka kasvaa omaan tahtiinsa.

Vadelman luonnollinen leviämistapa uusille alueille on aikojen alusta ollut niin kutsutusti mahan kautta. Linnut ja eläimet ovat popsineet vadelmaa pensaasta ja ulostaneet sen kilometrien tai kymmenien päähän alkuperäisestä paikasta.

Jotta vadelma on eläimille kelvannut, on sen toki pitänyt maistua hyvältä ja samaan aikaan olla jollain tavalla ravinteikasta.

Kun ihminen aikanaan on ruvennut vadelmaa kehittämään parempaan suuntaan, on määrääväksi tekijäksi asetettu kaupallisesti merkittävät seikat. Ulkonäkö, sadontuotto ja poiminnan helppous.

Näillä ei välttämättä ole enää mitään tekemistä maun ja aromin kanssa.

Me Keskylän tilalla viljelemme aromikasta ja hyvin lähellä villivadelman makua (ja kokoa) olevaa Muskoka-lajiketta. Annamme vadelmiemme nauttia auringosta ja kasvaa ja kypsyä omaan tahtiinsa ilman väkilannoitteita ja kasvutunneleita.

Emme myöskään ruiskuta vadelmia myrkyillä, jolloin voit olla varma, että saat suuhusi takuulla myrkkyjäämistä puhtaita vadelmia.

Monet kerran vadelmaamme maistaneet ovat jääneet asiakkaiksemme tuleviksi vuosiksi. Joku siinä luomuvadelman maussa siis vetää puoleensa.

Sen enempää perustelematta tarjoan tähän linkin vadelmahinnastoomme ja tilauslomakkeeseen. Vadelmakausi jatkuu vielä.